Ersbackens Knäck och kola

Julgodisets julgodis - och detta receptet gör ingen besviken!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 dl 40% grädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1-2 msk Baileys/Dooleys
  • 1 msk smör
  • ½ dl hackad mandel

Gör så här

  1. Blanda sirap, socker, Baileys och grädde i en kastrull med tjock botten. Koka i minst 12 minuter. Koka häftigt under hela tiden. Har du inte en digital termometer så ställ gärna en klocka. Smeten skall hålla 120-125 grader. Då får man en bra konsistens på knäcken.
  2. Efter 12 minuter kan du göra ditt första kulprov, droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten. Kan du forma en liten kula av smeten så är den klar, annars får den koka vidare några minuter till. Men det går fort så gör ett kul-prov i minuten. När du är nöjd så blanda ner smöret och den hackade mandeln.
  3. Häll upp i knäckformar och ställ kallt en stund. Gör du kola så strunta i nötterna och häll ut smeten på ett bakpapper i en långpanna istället.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…