Glödhoppor
På 70 – 80 gjorde vi ofta glödhoppor på förskolan där jag då jobbade till bl.a. mellanmål. Roligt och gott tyckte barnen.
Glödhoppor är ett platt och ojäst bröd som gräddas i stekpanna. Ursprungligen gräddas brödet på glödbädd, därav dess namn. Degen består vanligtvis av rågmjöl eller vetemjöl, bikarbonat och sirap. Den går snabbt att slänga ihop och på ett litet kick har du både bakat och serverat rykande varma bröd till frukosten eller kvällsfikat. Glödhoppor är perfekta att ha med som utflyktsmat också. Varför inte prova att göra dem som på traditionellt vis, över öppen eld? Att baka glödhoppor med filmjölk i degen ger en extra god konsistens och smak. Förutom brödet finns en gotländsk specialitet som heter glödhoppor som är stekt, rimmat lamm med knaprig senapspanering. Utsökt tillsammans med rårörda lingon!
På 70 – 80 gjorde vi ofta glödhoppor på förskolan där jag då jobbade till bl.a. mellanmål. Roligt och gott tyckte barnen.