Scampi

Scampi, gambas, tigerräka eller jätteräka är flera olika namn på samma räka. Scampi som vi finner i våra mataffärer och på restauranger är odlade. Den lilla räkan har väckt känslor och stor oro bland miljöaktivister då odlingarna är extremt påfrestande för miljön. Idag finns miljöcertifierade räkor i handeln, men Naturskyddsföreningen väljer ändå att avråda konsumenten att köpa scampi på grund av att det ännu så länge inte finns ett helt och hållet hållbart sätt att odla jätteräkor. Vill man ändå laga scampi finns en mängd olika recept på Matklubben.se. Prova ett recept på scampipasta smaksatt med vitlök, grädde, vitt vin, parmesan och persilja. Eller varför inte testa att laga den smakrika rätten scampi indienne som smakar ljuvligt av curry, grädde och tomat? Vill man inte använda scampi går det lika bra med vanliga räkor eller kräftstjärtar.

@alsing

Scampi a’ la Indiana

På 80-talet jobbade jag som kock i en restaurang där vi hade denna underbara rätt. Den håller än idag. Perfekt fredagsmysmat eftersom det inte…