Tjälknöl
Av de lite grövre bitarna på älgen – benfri högrev, innan- eller ytterlår steker du en tjälknöl. Köttet måste vara fryst när du ställer…
Älgytterlår är ett magert och ganska hårt kött. Därför behöver ytterlåret en del tid på sig att bli mört och lämpar sig därför bäst till grytor och stekar. Gör ett långkok på ytterlår av älg tillsammans med rotfrukter, kalvfond och goda kryddor. En klassisk husmanskost som går utmärkt att tillaga på älgytterlår är kalops. Tärna köttet och tillaga det långsamt och länge tillsammans med morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn så får du bitar som riktigt smälter i munnen. Rätten blir komplett tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Den kan med fördel förberedas dagen innan servering, det blir bara godare när alla smaker får stå och dra till sig över natten.
Av de lite grövre bitarna på älgen – benfri högrev, innan- eller ytterlår steker du en tjälknöl. Köttet måste vara fryst när du ställer…
Ruladern görs med fördel dagen före servering. Glöm inta att ta ur tandpetarna.
Ca 1kg nötkött med ben eller ca: 600g benfritt nötkött av bringa, rev, märgpipa, ytterlår eller grytbitar. Älg och renkött kan tillagas på samma…