Tråd:
Bästa knivarna

Inlägg

@wildlife

Skrivet av Godbrain den 7 okt 2010

Jag trivs bra med mina drygt 20 år gamla knivar av märket MAC Pro. Slipar dem hos en proffs-slipare 1-2 ggr per år.

Vilken slipare anlitar du? Jag har ju ett par knivar som skulle behöva en riktig översyn.... {eat}

@godbrain

Jag trivs bra med mina drygt 20 år gamla knivar av märket MAC Pro. Slipar dem hos en proffs-slipare 1-2 ggr per år.

@wildlife

Ville bara meddela att kniven var helt grymt fin att jobba med, perfekt balans och en helt suverän skärpa på den... (Y)
Om nån vill unna sig något extra till köket så är det bara att rekommendera denna kniv, och då vill jag gärna rekommendera stället jag köpte den på - Cleancut.se visade sig ha en suverän service, både trevligt bemötande och en snabb leverans...
Om någon är intresserad så är detta länken till min kniv:
http://www.cleancut.se/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=603&category_id=68&option=com_virtuemart&Itemid=53
(Y)

@chillit

här använd Global :) men när jag gick IV så hade vi hemkunskap och jag använde alltid en kniv som hade nå kinesiskt tecken på bladet tror jag och träskaft hade den dock vet jag inte vilket märke det var.

@wildlife

{party}
Hämtade ut min nya kockkniv på posten idag, en Hattori 24 cm med damaskusblad och mitt eget lilla namn som gravyr... (L) ska bli kul att se om den är lika bra att jobba med som den är vacker, för det var nog den snyggaste kockkniv jag sett... men smakar det så kostar det och nästan 2500 kr försvann från kontot... men va tusan, det är inte ofta man unnar sig nåt sånt... {laugh}

Använder Sanelli, Sabatier och Satake annars här hemma och har varit jäkligt nöjd med dessa åxå... men nu får dom nog se upp så dom inte hamnar i lådan... {laugh}

@jimboz

Jag änvänder olika knivar men kockniven heter Sabatier....

@depaul

Skrivet av boz1965 den 10 dec 2008

Har också Fiskars hemma men när jag jobbade som kock använde vi Victorinox, har dessvärre inte de knivarna kvar men de var suveräna.

Victorinox tillverkar den idag kanske bästa brödkniven på marknaden. Inte så mycket pga stålet eller handtaget/ergonomin, inte heller för prisets skull utan för att den här kniven har marknadens bästa sågtandning. Egentligen är det en konditorkniv men som sagt, funkar ypperligt som brödkniv: http://i5.photobucket.com/albums/y164/dePaul/Knives/Victorinoxkonditorkniv.jpg

Det fanns dock för många år sedan en ännu bättre brödkniv, tillverkad av KN (Karlsson/Nilsson) i Eskilstuna. Man bytte senare namn till Knivman. Tyvärr finns inte firman kvar. Jag är dock säker på att den här kniven finns i tusentals svenska hem. Tyvärr har jag ingen bild på den. Bladet är 205 mm långt och handtaget är i svart ABS-plast. Vissa modeller hade träskaft i stället. Stålet var inte så väldigt hårt, kanske runt 56 HRC och förmodligen tillverkat av Uddeholm.

När det gäller övriga Victorinoxmodeller så är ju deras små skalknivar populära. Det kan man förstå. Billiga och ersättningsbara. Tyvärr så väljer firman att använda två ganska mediokra stålsorter till sina köksknivar (Bonpertuis och Inox, eq AISI 440A). HRC 56.

Fiskars stål är idag tillverkat i Kina på licens och heter AISI 420J2. Det är nog tyvärr så nära diskbänk som man kan komma :D. Stålet härdas till låga 54-55 HRC. Tidigare använde Fiskars samma stål som Victorinox (det franska Bonpertuis). Det stålet var snäppet bättre. Bytet skedde någon gång runt 1988.

@boz1965

Har också Fiskars hemma men när jag jobbade som kock använde vi Victorinox, har dessvärre inte de knivarna kvar men de var suveräna.

@depaul

Skrivet av JKreku den 10 dec 2008

"Tojiro Flash" kniv... Den var överraskande bra, hade det inte varit så (ursäkta uttrycket) förbaskat dyrt så hade jag köpt fler knivar av det märket!

Inte alls överraskande (H).

Den här serien är tillverkad i Japan av Takefu Specialty Steel Corporation. Det är från början designat för horticulture, dvs beskärning av Bonzai-träd.

Önskemålet var att få fram ett slagsegt och nötningståligt rostfritt stål. Resultatet blev VG-10 (Victory Gold 10). Ett ytterst potent stål som sopar golvet med Globalernas Cromova 18.

VG-10 är härdat till 61 HRC, alltså avsevärt hårdare än Cromova 18. Bland annat av den anledningen håller VG-10 skärpa längre än Cromova 18.

Precis som du skriver så är Tojiro-serien tyvärr våldsamt dyr. Det finns andra märken som kör med VG-10 och som är både bättre ur ergonomisk synpunkt, bättre ur prissynpunkt, bättre ur QC synpunkt och bättre ur kvalitétssynpunkt. Ett sådant märke är Hattori, vars HD serie är svår att slå. Så här ser en Hattori HD 7 ut:

http://www.smidefors.se/wp-content/uploads/2008/01/hattori_hd-7.jpg

@depaul

Skrivet av bigbreastlover den 10 dec 2008

Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.

Hm, vet inte om jag vill hålla med där. Det är på sin höjd ett mediokert stål tillverkat i Japan av Yoshikin Corporation.

Namnet på stålet är Cromova 18, av vilket man kan utläsa att det innehåller 18% krom. Kolhalten ligger mellan 0.8-1.0 procent, vilket får anses mediokert med dagens standard. Hårdheten ligger på 58 HRC (Rockwell C grader).

Det finns också en version som heter Pro. Den är tillverkad i en tidigare stålsort och som är något hårdare (59 HRC). Det gamla stålet var bättre men dyrare i tillverkning. Global gick över till det senare stålet 2003.

Cromova 18 är således på sin höjd ett mediokert stål. Vi har i det här landet avsevärt bättre stål än Cromova 18. Faktum är att jag skulle välja Sandvik 12C27, 13C26/Uddeholm AEB-L, 19C27 precis varje gång före Cromova 18. För att inte tala om de riktigt exklusiva sorterna som t ex Uddeholm Vanadis 15.

Mora of Swedens (tidigare Frosts och KJ Eriksson) nya serie är tillverkad i 12C27. Priserna ligger på ungefär en fjärdedel av Globalernas. Jag väljer tusen ggr hellre någon kniv i den serien än en enda Global (H). Dessutom är ergonomin bättre på Mororna.

@elpatron

Skrivet av bigbreastlover den 10 dec 2008

Självklart val. Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.

Jag gillar ditt nickname, coolt (Y):D
Ovanligt på en matsida iofs, men du gillar nog att sticka ut hakan lite :)

@jkreku

Jag har kört snart sju år med Global och det är nog riktigt bra knivar. Men däremot så köpte jag när jag jobbade på Åland i sommras en "Tojiro Flash" kniv... Den var överraskande bra, hade det inte varit så (ursäkta uttrycket) förbaskat dyrt så hade jag köpt fler knivar av det märket!
Läs om knivarna på knivar.nu