Tråd:
Godkända recept

Inlägg

@birgittaji

Tack Queenie för att Du värnar om svenska språket!
Vi har alldeles för mycket särskrivningar. Jag har också fått lära mig något nytt, har aldrig tidigare hört talas om att VERSALER skulle vara liktydligt med att skrika :o. Har nog skrikit en hel del men lovar att sluta med det.

@queenie

Mariajuhlin: Svenska är något jag är bra på, har i många år jobbat som korrekturläsare och även läst korrektur åt bokförlag. Jag tycker det är synd att så många "misshandlar" det svenska språket.

@mariaefors

Bra jobbat, Queenie!

I högstadiet hade jag en väldigt noga och engagerad modersmålslärare som lärde oss att värna om det svenska språket. Mitt intresse väcktes. I mina fortsatta studier blev vi inte godkända om vi inte hade bokstäver, styckeindelning, radavstånd, punkt och komma... etc. på rätt ställe.

Har märkt att vi börjat slarva mer med hur man uttrycker sig i text. Själv tror jag att det beror på mejlskrivandet och än värre alla sms. Men regeln i båda fallen är att man bör lämna bort VERSALER, precis som du skrev, det är likvärdigt med att skrika :@.

Idag jobbar jag på högstadiet och får ofta i uppdrag att renläsa och korrigera texter. Din information är helt korrekt. Hoppas att så många som möjligt av Matklubbens medlemmar läser din vägledning! Roligt att flera medlemmar redan är måna om att skriva rätt så att ni slipper merjobb (Y)(Y)(Y)!

@queenie

Kom på en sak till, skriver nån:
Det är sååååååååååå gott, då ändrar jag till så.
Tycker man kan hålla sig till korrekt svenska. Bättre att skriva jättegott, tycker jag då.

Det är bra om man kan undvika dålig svenska i recepten

@queenie

Det ska, enligt mitt tycke, vara:
1 msk smör
msk är inget egennamn och ska bara vara stor bokstav om du börjar med det på raden.
Det brukar jag också rätta till när jag ser det. Det går igenom ändå, men tycker det ser bättre ut om det är korrekt skrivet. Kan väl hända att jag glömt rätta till det nån gång, men jag försöker komma ihåg det.

Många stavar fel på majonnäs har jag märkt, majonnäs ska vara två N.
Likaså när en del skriver fläskfilé, många skriver fläskfile
Kycklingfiléer brukar många skriva fel på också, é ska vara på första e:t, inte det andra.

Känner mig petig nu, men om nån som skriver fel tar åt sig och gör rätt nästa gång så går det så betydligt fortare att godkänna recept.

Sen snälla, inte lång beskrivande text bland ingredienser, ENDAST ingredienser, behövs det nån beskrivande text, gör det då inte bland ingredienserna

@heisjo

Japp! Tackar, ska försöka hålla mig till detta:).
Kände mig väldigt träffad gällande salt och peppar på en rad:o.

Har en fråga:
Om jag skriver
1 msk smör
ska det då vara som ovan eller
1 Msk smör, eller då spelar det ingen roll??

@queenie

Det jag går efter är, stor bokstav i början, ej versaler. Endast 1 ingrediens per rad och endast ingredienser i ingrediensrutan, ej en massa text, som vissa skriver in. Skriver man exempelvis Pajdeg och sen räknar upp ingredienserna efter det ska det vara så här:

Pajdeg:
Vetemjöl
Socker

Det ska vara en blankrad innan pajdeg, är det inte ett kolon efter får vi lägga dit det, för då blir det fel på inköpslistan. Skriv inte in recepten bara med små bokstäver, när det är punkt ska det vara stor bokstav på nästa mening. Ser jag exempelvis särskrivningar (som jag är allergisk mot), så brukar jag fixa till dem: Exempelvis: Köttfärs sås, köttfärssås är ett ord ej två. Finns jättemånga särskrivningar bland recepten och jag försöker undvika dem i den mån det går. Alltid mellanslag bland ingredienserna, en del skriver utan och då blir det också fel och man får sitta och rätta till, många skriver ej mellanslag innan gram (g), exempelvis 50g, det ska vara 50 g, gäller alla mått, alltid mellanslag innan och ej heller versaler på måtten, det gör det hela väldigt svårläst.

Salt och peppar skriver väldigt många på en rad, alltid en ingrediens per rad, alltså:
Salt
Peppar
och helst med stor begynnelsebokstav, det brukar jag alltid rätta till.

Kan kanske låta som mycket regler, men ju rättare folk gör när de skriver in desto lättare är det att godkänna recepten sen.

När det gäller antal portioner skriver många exempelvis 4 portioner, ordet "portioner" ska inte vara med, det räcker med en 4.

Kommer jag på nåt mer så uppdaterar jag.

@heisjo

Vart står dessa regler? Hade varit bra att veta så slipper ni ändra hela tiden:)
Finns det fler bra tips är jag tacksam så det blir rätt från början.

P.s Ni gör ett fantastiskt jobb med alla recept(Y)

@queenie

Du ska inte skriva glasyr med stora bokstäver utan så här:

Glasyr:

alltså med kolon efteråt, sen ska du ha en extra rad mellanslag framför glasyr.
Jag har i alla fall fått de uppgifterna att det INTE ska vara versaler, jag ändrar alltid.
Dessutom tycker jag det är väldigt svårläst med versaler och det betyder ju dessutom på dataspråk att man "skriker". Så, skriver ni med versaler så ändrar jag alltid

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr