Tråd:
Hur saltar jag kött?

Inlägg

@tojansson

Tack för alla bra tips!

@fruast

Ska man salta in med salpeter måste det ligga ett tag för att den kemiska procsessen ska dra igång och köttet blir rosa för det är det blir av salpetret. Annars blir det grått och trist. Jag saltar in såväl stekfläsk men framför allt julskinkan varje år med just vanligt salt mm. Ett bra recept kommer här: Sirapsaltad skinka
4 kg skinka
1 msk salpeter
1 msk grovt stött peppar
7 dl salt
3 dl sirap
Blanda och gnid skinkan med kryddorna. Lägg i litet kärl. Gnid i 4 dagar. Efter sista ingrnidningen hälles sirapen över. Skinkan skall ligga i lagen 2-3 veckor, bör stå kallt.

Detta recept funkar bra på stekfläsk och jag brukar slå på med vatten så att det täcker men enligt orginalreceptet så ska det inte behövas. Jag brukar laka ur med färskt vatten ca 1 dygn innan tillagning, det blir för salt annars.

Lycka till!

@kattgnag

Skrivet av jan-gunnar-j den 9 jan 2010

Varför göra något enkelt när man kan krångla till det?

Här kommer en annan länk där receptet fungerar klockrent!

http://pimli.se/blogg/mat/vara-recept/kott/rimmat-kott-salta-in-kott/

Brukar använda det när vi röker vilt!

Ja, detta vill jag testa nästa gång! Har ett halvkilo till i frysen, färskt sidfläsk. En bra och lättfattlig sida. Mängden saltlake står skrivet för ett kilo kött, men undra om tidsangivelserna också gäller per kilo kött? Det framgick inte helt solklart...
Tack iallafall! Salpeter skall införskaffas!:)

@kattgnag

Skrivet av boz1965 den 9 jan 2010

Kan du läsa gammalsvenska så hittar du ett par olika metoder här (under titeln "Kötträtter"):

http://hem.passagen.se/boz/

Tack för titten, kikade runt lite men tyckte det verkade lite krångligt, hörrö du.
Jag har inte stekt fläsket än men skall göra det lite senare idag. Vi får väl se hur det blev.

@boz1965

Kan du läsa gammalsvenska så hittar du ett par olika metoder här (under titeln "Kötträtter"):

http://hem.passagen.se/boz/

@kattgnag

Jag undrar själv!! Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig:(:(
Nu först tänkte jag testa att rimma en 500-gramsbit stekfläsk och har löst upp salt och socker i vatten som fick ett uppkok på spisen. Nu skall det svalna först innan jag lägger i biten och jag tänkte låta den ligga i kylen 6 timmar (???) och jag är VÄLDIGT osäker på tiden:(
Jag tog 8 dl vatten, 100 g salt och 25 g socker men här är jag också väldigt väldigt osäker....
Tänk om nån här på MK vet och kan något om detta och vill tipsa oss??:)

@tojansson

Jag undrar hur jag ska gå till väga för att salta kött, dels innan rökning och dels innan tillagning (typ fläsklägg)?
Jag har hittat alla varianter, från att köttet ska gnidas in med salt, socker och salpeter upp till tre dagar innan det ska läggas i lag och sedan ligga mellan 2-15 dygn beroende på köttsort, till att man bara ska spruta in lag och låta det ligga 2-3 dygn. Tips någon?