Tråd:
Matakuten

Inlägg

@poffa

Skrivet av redd den 9 okt 2009

[quote]Skrivet av poffa den 8 okt 2009

[quote]Skrivet av anmawa den 8 okt 2009

Så var det dags för matakuten igen. Jag följer programmet och tycker synd om de som jobbar i köket. När ska vi börja satsa pengar på barn och gamlas mat. Jag tror faktiskt att det är billigare att laga mat från grunden än att köpa dåliga halvfabrikat. Vår son sa att det finns en skola där de lagar sitt bröd själva hur har de råd? Det är ju billigare att baka eget men det tar ju tid. Det behövs yrkesstolthet, heltidstjänster och vettig lön för de som lagar bra mat.

Vi bakar bröd varje dag i vårat kolkök (oftas jag), och den tid det tar per dag är 1 timme max. Fast då bör man vara van.

Varje bröd kostar ca 10-11 kr styck, och det bakas numera 30-35 limpor per dag för ca 700 elever.

Har vi soppa med bröd går det åt 55 bröd.

Har man rätt kunskap så går det, med rätt planering.

[/quote]

Lågt räknat kostnar nog tyvärr du lika mycket som bröden kostar =( (lön, arbetsgivaravgift, administration etc) och då blir det 20kr/bröd plus ström till ugnen. Å andra sidan kan du ju göra ett bokstavligt talat tyngre bröd som mättar mer samt berika dom med t.ex. överbliven råkost etc..
Å andra sidan kan du ju baka mindre bröd en dag.

En liten tanke, kan man inte "pausa" jäsningsprocessen genom att kyla ner bröden, göra klart 100bröd på måndagen som sedan går in i kylen och sedan skicka in i ugnen allt eftersom?[/quote]

Jag var lite otydlig där angående kostnaden, jag menade givetvis råvarukostnaden. Till detta bär läggas lön mm.
Sedan beror det också på vilken vikt varje bröd har. Mina bröd ligger i genomsnitt på 800-900 gram st.

Och jag bakar nästan allt bröd som nattdeg, vilket betyder att jag kör in bröden i kylen över natten och jäser upp dom samt bakar av dom bland det första jag gör följande morgon.

Rekommenderar att man bakar sist på arbetsdagen.
En nattdag bör inte stå mer än 16 timmar för bästa resultat.

Ett alternativ som fungerar, är att frysa bröden, med rätt teknik går det att få ett hyfsat resultat när man sedan bakar av dom.

@redd

Skrivet av poffa den 8 okt 2009

[quote]Skrivet av anmawa den 8 okt 2009

Så var det dags för matakuten igen. Jag följer programmet och tycker synd om de som jobbar i köket. När ska vi börja satsa pengar på barn och gamlas mat. Jag tror faktiskt att det är billigare att laga mat från grunden än att köpa dåliga halvfabrikat. Vår son sa att det finns en skola där de lagar sitt bröd själva hur har de råd? Det är ju billigare att baka eget men det tar ju tid. Det behövs yrkesstolthet, heltidstjänster och vettig lön för de som lagar bra mat.

Vi bakar bröd varje dag i vårat kolkök (oftas jag), och den tid det tar per dag är 1 timme max. Fast då bör man vara van.

Varje bröd kostar ca 10-11 kr styck, och det bakas numera 30-35 limpor per dag för ca 700 elever.

Har vi soppa med bröd går det åt 55 bröd.

Har man rätt kunskap så går det, med rätt planering.

[/quote]

Lågt räknat kostnar nog tyvärr du lika mycket som bröden kostar =( (lön, arbetsgivaravgift, administration etc) och då blir det 20kr/bröd plus ström till ugnen. Å andra sidan kan du ju göra ett bokstavligt talat tyngre bröd som mättar mer samt berika dom med t.ex. överbliven råkost etc..
Å andra sidan kan du ju baka mindre bröd en dag.

En liten tanke, kan man inte "pausa" jäsningsprocessen genom att kyla ner bröden, göra klart 100bröd på måndagen som sedan går in i kylen och sedan skicka in i ugnen allt eftersom?

@poffa

Skrivet av anmawa den 8 okt 2009

Så var det dags för matakuten igen. Jag följer programmet och tycker synd om de som jobbar i köket. När ska vi börja satsa pengar på barn och gamlas mat. Jag tror faktiskt att det är billigare att laga mat från grunden än att köpa dåliga halvfabrikat. Vår son sa att det finns en skola där de lagar sitt bröd själva hur har de råd? Det är ju billigare att baka eget men det tar ju tid. Det behövs yrkesstolthet, heltidstjänster och vettig lön för de som lagar bra mat.

Vi bakar bröd varje dag i vårat kolkök (oftas jag), och den tid det tar per dag är 1 timme max. Fast då bör man vara van.

Varje bröd kostar ca 10-11 kr styck, och det bakas numera 30-35 limpor per dag för ca 700 elever.

Har vi soppa med bröd går det åt 55 bröd.

Har man rätt kunskap så går det, med rätt planering.

@anmawa

Så var det dags för matakuten igen. Jag följer programmet och tycker synd om de som jobbar i köket. När ska vi börja satsa pengar på barn och gamlas mat. Jag tror faktiskt att det är billigare att laga mat från grunden än att köpa dåliga halvfabrikat. Vår son sa att det finns en skola där de lagar sitt bröd själva hur har de råd? Det är ju billigare att baka eget men det tar ju tid. Det behövs yrkesstolthet, heltidstjänster och vettig lön för de som lagar bra mat.

@redd

Skrivet av poffa den 30 sep 2009

" Det märkliga var bara att det var omöjligt att hitta jobben. Tydligen vill skolorna inte annonsera när dom söker kockar, så antagligen är det många duktiga som aldrig får chansen att söka."

Håller med lite där, ofta ser man annonser där man söker personal till köket, och sedan visar det sig att tjänsten är allt från 87% till till 64%. Vem tusan vill ha det jobbet?

Till det hela.. Ska du dessutom konkurera med diverse folk inom kommunen, även om dom inte kan sitt jobb, och du har har ansökan på rätt plats med rätt innehåll, sååå blir det ändåå problem, dom som redan har en anställning, går givetvis före yttre och kompetenta sökanden.

Halleluja!
Befordrade till inkompetens, inom kommunen!
(Oavsett partiledning). =P

Någon gång för länge länge sedan så såg jag en sketch där någon förklarade för en person som just blivit chef.
- Först får du ett jobb där du inte passar, eftersom dom inte kan sparka dig får du andra arbetsupgifter och för att du inte skall klaga får du lite högre lön. Eftersom du fått det jobbet för du inte passade på din första arbetsplats så saknar du kompetens för ditt nya jobb. I att rädda situationen gör din chef dig till mellanchef som får vända papper (ni har säkert alla träffat typen). När chefen sedan slutar får du ta över. När du sedan söker andra jobb kommer alla säga att du är otroligt kompetent i hopp om att du skall bli anställd (du vet att du är här när cheferna tycker att du skall försöka "utvecklas" någon annan stans).
Och här sitter vi nu, SÅ GE FAN I ATT TA NÅGRA BESLUT, vi har redan haft 4st som dig här.

Jag förstog inte humorn när jag såg den men jag brukar tänka tillbaka på den när jag träffar chefer som uppenbarligen inte har en susning om vad dom sysslar med (mycket vanligare än man skulle tro)

@poffa

" Det märkliga var bara att det var omöjligt att hitta jobben. Tydligen vill skolorna inte annonsera när dom söker kockar, så antagligen är det många duktiga som aldrig får chansen att söka."

Håller med lite där, ofta ser man annonser där man söker personal till köket, och sedan visar det sig att tjänsten är allt från 87% till till 64%. Vem tusan vill ha det jobbet?

Till det hela.. Ska du dessutom konkurera med diverse folk inom kommunen, även om dom inte kan sitt jobb, och du har har ansökan på rätt plats med rätt innehåll, sååå blir det ändåå problem, dom som redan har en anställning, går givetvis före yttre och kompetenta sökanden.

Halleluja!
Befordrade till inkompetens, inom kommunen!
(Oavsett partiledning). =P

@jemima

Tycker det är bra att detta program kommer upp igen, bra att det skapas debatt kring detta. Helt sjukt med alla e-nummer de stoppar i barnen! Spelar ingen roll om "riktig" mat är dyrare, då får man väl höja skatten då. För barnen är det viktigaste vi har, och många barn äter inga andra lagade mål än skolmåltiden.

I bebismat (barnmatsburkar) är det numera förbjudet att ha konserveringsmedel och andra tillsatser. Ändå lyckas man göra barnmat som bara kostar några kronor per burk. Och där är det också många tusen portioner man gör. Så visst GÅR det att göra mat från grunden även i storkök! Med rätt utrustning och lite god vilja, så!

@peter_stompare

Jobbar själv i svängen och många gånger så rekryterar man fel folk. I skolköken stoppar man in folk som blir över på arbetsmarknaden istället för riktiga kockar(ursäkta för grov generalisering, det finns många väldigt duktiga också).
Själv tog jag ett aktivt beslut efter att ha testat både restaurang och skolmat, jag ville helt enkelt göra bra skolmat istället för mat till anonyma gäster på en restaurang. Det märkliga var bara att det var omöjligt att hitta jobben. Tydligen vill skolorna inte annonsera när dom söker kockar, så antagligen är det många duktiga som aldrig får chansen att söka.
Om restaurangfolket dessutom visste att man har betydligt högre lön som kommunalare så skulle man förmodligen kunna fylla på med väldigt många kreativa och kompetenta nya talanger.

@gnurf

Mycket bra jobbat poffa!!! (Y)

@redd

Skrivet av poffa den 6 mar 2009

[quote]Skrivet av JessicaFrej den 6 mar 2009

jag känner verkligen för de här, sån lust att bli politiker baar för att styra upp så att kidsen får rätt mat. Bara om de har energi och näring i kroppen kan de ta till och lära sig de som står i läroplanen. Plus att de skulle i längden bli billigare för samhället eftersom färre skulle få fetma relaterade sjukdomar om de lärde sig att äta rätt kost från början. så jävla självkalrt att de känns så otroligt stenålder att ens disskutionen ska behövas föras. fixa de bara!! tröttsamt att inte ens så här enkla grejer kan funka.

Jag kanske har sagt det förr i tidigare diskussioner, men när vi gick igenom årsbudgeten senast i vårat skolkök så hade vi pengar över när det gäller matbudgeten.
Och då har vi som målsättning att laga så mycket vi kan och hinner från grunden. Vi rullar även köttbullar numera.

Så det har helt klart lönat sig att laga eget och kolla upp vad man faktisk köper och betalar för. (Det är ju det vi är utbildade för och har gjort i en del år).

På så sätt får vi pengar över till nya maskiner och annat som behövs. Vilket underlättar ännu mera.

Givetvis blev vi genast ifrågasatta av kommunens tjänstemän och kostenhet, som undrade över våra "konstiga" inköp.

Men den kritiken har nu tystnat!
Speciellt när dom fick se våra siffror,
och i samma veva höjt matkvaliteten. He he..
:p
[/quote]

Ibland blir man bara sådär spontanstolt över att man är svensk, när jag läste den här texten var ett sådant tillfälle.

@molgan

Vad roligt att "min" tråd är uppe igen.!:)

@poffa

Skrivet av JessicaFrej den 6 mar 2009

jag känner verkligen för de här, sån lust att bli politiker baar för att styra upp så att kidsen får rätt mat. Bara om de har energi och näring i kroppen kan de ta till och lära sig de som står i läroplanen. Plus att de skulle i längden bli billigare för samhället eftersom färre skulle få fetma relaterade sjukdomar om de lärde sig att äta rätt kost från början. så jävla självkalrt att de känns så otroligt stenålder att ens disskutionen ska behövas föras. fixa de bara!! tröttsamt att inte ens så här enkla grejer kan funka.

Jag kanske har sagt det förr i tidigare diskussioner, men när vi gick igenom årsbudgeten senast i vårat skolkök så hade vi pengar över när det gäller matbudgeten.
Och då har vi som målsättning att laga så mycket vi kan och hinner från grunden. Vi rullar även köttbullar numera.

Så det har helt klart lönat sig att laga eget och kolla upp vad man faktisk köper och betalar för. (Det är ju det vi är utbildade för och har gjort i en del år).

På så sätt får vi pengar över till nya maskiner och annat som behövs. Vilket underlättar ännu mera.

Givetvis blev vi genast ifrågasatta av kommunens tjänstemän och kostenhet, som undrade över våra "konstiga" inköp.

Men den kritiken har nu tystnat!
Speciellt när dom fick se våra siffror,
och i samma veva höjt matkvaliteten. He he..
:p