Skrivet av redd den 9 okt 2009
[quote]Skrivet av poffa den 8 okt 2009
[quote]Skrivet av anmawa den 8 okt 2009
Så var det dags för matakuten igen. Jag följer programmet och tycker synd om de som jobbar i köket. När ska vi börja satsa pengar på barn och gamlas mat. Jag tror faktiskt att det är billigare att laga mat från grunden än att köpa dåliga halvfabrikat. Vår son sa att det finns en skola där de lagar sitt bröd själva hur har de råd? Det är ju billigare att baka eget men det tar ju tid. Det behövs yrkesstolthet, heltidstjänster och vettig lön för de som lagar bra mat.
Vi bakar bröd varje dag i vårat kolkök (oftas jag), och den tid det tar per dag är 1 timme max. Fast då bör man vara van.
Varje bröd kostar ca 10-11 kr styck, och det bakas numera 30-35 limpor per dag för ca 700 elever.
Har vi soppa med bröd går det åt 55 bröd.
Har man rätt kunskap så går det, med rätt planering.
[/quote]
Lågt räknat kostnar nog tyvärr du lika mycket som bröden kostar =( (lön, arbetsgivaravgift, administration etc) och då blir det 20kr/bröd plus ström till ugnen. Å andra sidan kan du ju göra ett bokstavligt talat tyngre bröd som mättar mer samt berika dom med t.ex. överbliven råkost etc..
Å andra sidan kan du ju baka mindre bröd en dag.
En liten tanke, kan man inte "pausa" jäsningsprocessen genom att kyla ner bröden, göra klart 100bröd på måndagen som sedan går in i kylen och sedan skicka in i ugnen allt eftersom?[/quote]
Jag var lite otydlig där angående kostnaden, jag menade givetvis råvarukostnaden. Till detta bär läggas lön mm.
Sedan beror det också på vilken vikt varje bröd har. Mina bröd ligger i genomsnitt på 800-900 gram st.
Och jag bakar nästan allt bröd som nattdeg, vilket betyder att jag kör in bröden i kylen över natten och jäser upp dom samt bakar av dom bland det första jag gör följande morgon.
Rekommenderar att man bakar sist på arbetsdagen.
En nattdag bör inte stå mer än 16 timmar för bästa resultat.
Ett alternativ som fungerar, är att frysa bröden, med rätt teknik går det att få ett hyfsat resultat när man sedan bakar av dom.