Tråd:
Matsnobberi

Inlägg

@boz1965

Skrivet av mama97mia den 25 mar 2010

ja... valfrihet - utan dömande - utan press
men visst är det lite kul att tid är status nu - att ha tid att laga egen mat är status?
Aha alla arbetslösa - förutom den tid man måste vara på AF då...
Jag vet inte om jag köper det där men det är en tanke!

Men det är väl härligt att vi alla är olika.
Hur hade världen sett ut om alla tyckte lika? :)

@the_mama97mia

ja... valfrihet - utan dömande - utan press
men visst är det lite kul att tid är status nu - att ha tid att laga egen mat är status?
Aha alla arbetslösa - förutom den tid man måste vara på AF då...
Jag vet inte om jag köper det där men det är en tanke!

@gnurf

JA!! Leve Valfriheten!! (Y) Det skriver jag gärna under på. I Landet Brunsås såg jag en hel Jultallrik från någon industriproducent. Tänk om man skulle testa den varianten nått år...:DD

@moline

Som någon skrev här förut, det är viktigt att hålla mattraditioner vid liv. Min mamma var en duktig amatörkock och älskade att laga mat och hitta på nya recept. Från henne fick jag mitt eget intresse för matlagning och det är jag tacksam för.

Vissa av våra halvfabrikat ser vi ju idag nästan som självklara - det är väl ingen som tycker att det är konstigt att köpa burktomater, senap, smörgåsgurka, leverpastej, juice, nyponsoppa mm.

Utvecklingen med fler och fler halvfabrikat drevs ju på när kvinnor började förvärvsarbeta och inte hade tid att stå flera timmar vid spisen varje dag. Nu har trenden vänt och det är status att ha tid - tid att laga mat, sylta & safta, plocka svamp, jaga, baka med surdeg etc.

Själv är jag glad att det finns alternativ - på så sätt kan jag själv välja när jag vill ägna tid åt lustfylld matlagning - eller när jag vill utnyttja genvägar för att prioritera annat just den dagen.
Leve valfriheten!

@gnurf

Vi måste komma ihåg att detta är Sverige...Mellanmjölken och Jantelagens fantastiska Land (A)

@fruast

Intressant tråd!

Jag bidrar gärna med en uppdatering på hemkunskapens område. Våra kursplaner är megaluddiga. T.ex. eleven ska lära sig om hushållets göromål osv. Det betyder att man i princip kan göra vad som helst.

Min undervisning går ut på att eleverna ska lära sig baskunskaper, att ha provat många livsmedel och matlagningsmetoder. Jag föredrar att få elever som kan jobba fritt utan recept, alltså att kunna få till något gott med de råvaror som står till buds. Givetvis ska de kunna följa ett recept också. En sak som jag vill ge vidare är just att eleverna ska lära sig att välja att laga mat från grunden. Då menar jag med råvaror. Att man använder olika halvfabrikat är så etablerat att vi aldrig blir av med det... Tänk på alla såser mm vi har i kylen.

En del ungar frågar om vi inte kan laga festmat i skolan, det vill man lära sig! Men jag brukar säga att kan man laga vardagsmaten så kan man göra festmaten. Egentligen visar det att eleverna redan där vill laga helgmaten men att det duger med mackor elller färdigmat i veckorna. har vi bara tid så lagar man ju gärna riktig mat, men visst måste man ta genvägar vissa dagar när man bara får 30 min innan bilen ska gå mot ridskolan, då sitter en påssoppa eller blodpudding fint. o/

@ros

{snicker}"Äpplet faller inte långt ifrån trädet"
Är man uppvuxen som jag med en mamma som lagade hederlig husmanskost sju dagar i veckan, bakade allt matbröd, bullar och kakor. Så har jag mamma att tacka för mitt matlagningsintresse.
Jag försöker laga så mycket som möjligt ifrån grunden.
Men jag är ingen fanatiker...
Det är rätt intressant att fråga sina barn vad dom får för mat när dom äter hos sina kompisar.
"Vi fick pulvermos..."
{snicker}Vad glad jag blev när en kompis till en av sönerna berättade "vilken god sås din mamma gör, min mammas sås smakar nästan bara vatten"
Men visst är det olika hur intresserad man är att laga mat ifrån grunden.
Har man sett sin mamma "stå vid spisen" så kanske man "ärver lite intresse".
Men jag ser verligen inte ner på någon, missförstå mig rätt

@amoz

Skrivet av mama97mia den 22 mar 2010

amoz; visst är det så! FÖr det första vi som är medlemmar här är ju intresserade av med än Findus färdiga, jag tror int det var Erajschas mening med tråden heller,
för det andra så är det väl så att alla vi har ett ansvar att föra matlagningskonst vidare!
Jag är rädd att den kunskapen inte finns lika mkt prioriterad idag i skolan, har inte lusläst kursplaner, men hemkunskap... borde finnas mer av.
Jag "tvingar" mina ungar att laga mat själva ibland, under ett visst mått av överinseende då...
Protesterna är högljudda men självförtroendet ökar efter varje lyckat resultat.
Nej fy vad jag lät präktig - ni ska veta att bakom varje lyckat resultat ligger minst 5 misslyckade då...
*moahaha*
Övning ger färdighet?
Åtminstone i konsten att hålla käft som morsa???

Jag tror inte heller att Erajshas mening var så heller, jag menade bara att det inte är något fel på någon människa vare sig hon "tillverkar" allt själv eller använder sig av färdiga produkter.
Det jag menar oxå är precis som både du och flera tycker, att i mån av tid ( ibland tror jag man lurar sig själv att det tar lång tid) så borde vi försöka tillaga mer mat själva, men med hjälp av färdiga produkter ändå.

@boz1965

Skrivet av frucaos den 23 mar 2010

...någon som sitter inne med recept?...

Här hittar du en massa bra recept på korv: http://www.salsus.se/

På sajten finns t.o.m. recept på falukorv: http://www.salsus.se/?page_id=988

@the_mama97mia

Skrivet av frucaos den 23 mar 2010

Har aldrig gjort majonnäs heller - och nog har det hänt att jag plockat på mig en paj i frysdisken. För att inte tala om pizza (även om hemmagjord är godare). Crispies (panerad fisk) tycker vi är jättegott, så det blir det ibland. Men, oftast lagas det mesta från grunden.
Vem kan skryta över att laga egen korv? Jag har faktiskt en korv som jag gör varje sommar, den är så god att grilla ... men falukorv, prinskorv, grillkorv, kryddiga korvar ... Visst skulle det vara kul att prova ... (någon som sitter inne med recept?)
Köttbullar skulle jag aldrig komma på tanken att köpa - helt enkelt för att jag inte tycker de är goda. Var de det så skulle jag nog ändra mig rätt fort - tycker det är rätt besvärligt att göra köttbullar - i alla fall om de ska se vettiga ut.

Hehe - vi har nog gjort egen julkorv ibland, men mest för att det är lite kul för barnen och gott förstås... Men inte fasen står man o gör egen grillkorv... Inte röker jag min egen kassler heller.
Köttbullar slinker det ner färdigt här ibland, köper färskt på fabriken - helt OK snabbmat,

Jag funderar lite på att göra egen pasta - är det värt besväret? Jag har köpt färsk pasta nån gång o inte sjutton vet jag om jag är kvinna att bedöma sån stor skillnad? Men i varenda matprogram (där kan vi ju snacka snobbism) ska det göras egen pasta.

@frucaos

Har aldrig gjort majonnäs heller - och nog har det hänt att jag plockat på mig en paj i frysdisken. För att inte tala om pizza (även om hemmagjord är godare). Crispies (panerad fisk) tycker vi är jättegott, så det blir det ibland. Men, oftast lagas det mesta från grunden.
Vem kan skryta över att laga egen korv? Jag har faktiskt en korv som jag gör varje sommar, den är så god att grilla ... men falukorv, prinskorv, grillkorv, kryddiga korvar ... Visst skulle det vara kul att prova ... (någon som sitter inne med recept?)
Köttbullar skulle jag aldrig komma på tanken att köpa - helt enkelt för att jag inte tycker de är goda. Var de det så skulle jag nog ändra mig rätt fort - tycker det är rätt besvärligt att göra köttbullar - i alla fall om de ska se vettiga ut.

@the_mama97mia

irrevirre: tack för gott skratt! ;)