Tråd:
Mina GI fragor

Inlägg

@proborg

Jag blir bekymrad över envisennheten att prata om olika faser i GI metoden...

GI är ett förhållningssätt till kosten inga faser

GI metoden är helt enkelt att äta sådant som ger en låg blodsockerökning i blodet och därmed en balans i insulinnivåerna...

Feta produkter ger låg GI men har hög energinivå men det är vanligt sunt förnuft och är ingen metod... all energi måste förbrukas

Det allmäna förhållningssättet att hellre äta fet mat och skippa kolhydraterna är snarare Annika D metod HFLC om vi skall prata kolhydrater

Dom tre nivåerna påminner snarare om Cambridgemetoden som inte har med GI att göra

skit i metoderna
Skippa alla kolhydrater som du kan
måste du äta kolhydrater tillämpa GI metoden
skippa frukt juice och läsk
ät grönsaker och bönor
ta en rackabajsare i bland no problem...
MEN skippa ölen
se upp med nötterna .. bra GI men mycket energie
OCH motionera .. annars är det bortkastat
:p

@proborg

Skrivet av puntella den 10 jun 2009

Började med GI igar, men har en känsla av att jag gör en massa fel, tycker att det är svart att veta vad man far/inte far.
Tänkte använda det här inlägget till alla fragor som jag stöter pa.

1) Far man använda soja (mrs Cheng)?
2) Far man använda sambal (badjak / oelek)?
3) Far man använda currypaste?

Vad jag har förstatt är det olika beroende pa i vilken fas man sitter (har ju precis börjat).
Tyckte att det blev för trist att bara steka kyckling och använde currypaste och sambal (har fatt för mig att starka kryddor är bra), kan dessutom inte hitta recept som är lämpliga sa här i början :'(

@monfo

Ni som har god koll: Hur är det med färska fikon?
Vet att de har högt gi-värde men har också läst att de är bra snacks,

@puntella

SOCKER:

Ok jag vet att socker inte är bra, men om man nu vill synda finns det nagon typ av socker som är ok?
Vilken typ socker bör man välja?
1) syntetiskt
2) honing
3) fruktsocker
4) druvsocker
5) rasocker

Blir matten samma?
typ 1 dl socker = 1 dl rasocker?

@mooseella

sirap är också socker, .
Socker och sockeravvänjning
Socker

Socker är ett kolhydrat och ett organsikt ämne. Sackaros är ett annat ord för socker. 80 % av sockret vi äter är gömt i vanlig mat. Exempel på sådan mat är fruktyoghurt, mjukost, ketchup och pulver såser. Om vi äter för mycket socker, ökar riskerna för blindtarmsinfektion, cancer i tjocktarmen, hemorrojder, förstoppning, allergier, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och humörsvängningar. För mycket intag av socker ger även symptom på bland annat, irritation, sömnlöshet och yrsel.

Sockeravvänjning

Sockeravvänjning är nödvändigt för den som har blivit beroende av socker. Avvänjningen kan liknas vid en sådan som en narkoman måste gå igenom innan han blir ”ren” från drogerna. Det du måste göra är att successivt minska mängden socker och att ersätta detta med sockerfattiga och sockerfria alternativ. När du känner ett sockersug så kan du äta morötter, avokado eller nötter till exempel. De två första veckorna är alltid svårast. Det är då som kroppen börjar sakna suget efter sockret men också avvänja sig beroendet efter socker. Det viktigaste under den här perioden är att få känna kärlek runtomkring sig, motionera och allt annat som ökar ditt välbefinnande.

@puntella

Äter i stort sett aldrig sötsaker, men nu vill jag ha muffins LOL

Är sirap ok?
Vet att jag gjorde linfrö pankakor när jag försökte mig pa Atkind för ett par ar sen...

@mooseella

Skrivet av puntella den 17 jun 2009

Problemet är att jag inte kan hitta dinkelmjöl här, men det ska ga att köpa vid kvarnar har jag hört. Far väl leta reda pa en kvarn i närheten...

Har du receptet pa de där blabärsmuffinsen?
Är de ok att äta enligt GI, sa ja, i vilken fas?

DINKEL kan också heta SPELT.
Enligt GI så äter man inga sötsaker. Sötsuget försvinner efter ett tag. Du måste nog ändra ditt tänk om sötsaker. Då ska du se att alt går mycket lättare.

@safir74

Dinkelmjölet jag köper kommer från Dinkelboden. De använder sig av tyska dinkelsorter : Bauländer Spelz och Frankenkorn.

Jag använde detta recept när jag bakade muffins, byte mjölet mot dinkelmjöl och sockret mot råsocker. Hade i 2 dl frysta blåbär. Du kan nog äta de redan i fas 1..

http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=38&ProductPage=2&ProductID=1491&GroupID=52

@puntella

Problemet är att jag inte kan hitta dinkelmjöl här, men det ska ga att köpa vid kvarnar har jag hört. Far väl leta reda pa en kvarn i närheten...

Har du receptet pa de där blabärsmuffinsen?
Är de ok att äta enligt GI, sa ja, i vilken fas?

@safir74

dubbel post

@safir74

Det finns visst GI-bröd!
http://www.matklubben.se/matprat/matbroed_43/koepa_gi_broed_i_butik_5751.html

Man kan använda sig utav Dinkelmjöl när man bakar bröd,kakor eller dylikt. Det funkar jättebra dessvärre så är den dyrare än vanligt vetemjöl.

Sockret kan bytas ut mot sötningsmedel typ Hermetas eller Canderel. Men du kan även använda råsocker. Jag bakade jättegoda blåbärsmuffins häromdagen med dinkelmjöl och råsocker. De blev jättegoda och inte så söta.(Y):D

I fas 1 ska man dricka röd mjölk.

@puntella

Oeps menade det här receptet Blomkål och broccolimos med grillad kyckling LCHF

Men nu när jag ända fick dit chezz caken.. Kan man äta den (i vilken fas?) om man byter ut sockret?