Tråd:
Myter om mat!

Inlägg

@margitkallgren

Smör tvättas med vatten! Margit

@knyppeltanten

Skrivet av husmusen88 den 4 feb 2012

Smör tillverkas på samma sätt och tvättas faktiskt det med. Så det spelar egentligen ingen större roll alls vad man väljer.
Olivolja, rapsolja mm tvättas oxå och innehåller små mängder hexin, men det brukar folk vilja glömma bort för det är ju såååå nyttigt med oljor.

Nu är jag så konstig att jag inte tycker om smörsmak och inte olivolja heller. Men om det är så att smör och margarin tvättas på samma sätt så gör det väl detsamma vad man använder?
Lättmargariner och Bregott, hur är det med dem, är de också tvättade och har hexin i sig?

@irrevirre

Konstigt,, allt kag skriver kommer inte med. Hmmmm..

@irrevirre

Fast smör är ju sååååå mycket godare än margarin hur det nu än är med den saken<_<

Nu hade jag tänkt komma på en myt men det var visst svårt....

@husmusen88

Smör tillverkas på samma sätt och tvättas faktiskt det med. Så det spelar egentligen ingen större roll alls vad man väljer.
Olivolja, rapsolja mm tvättas oxå och innehåller små mängder hexin, men det brukar folk vilja glömma bort för det är ju såååå nyttigt med oljor.

@mistys

Skrivet av sju den 4 feb 2012

[quote]Skrivet av Misty09 den 4 feb 2012

Myt nr 2 Smör eller margarin i ett recept spelar inte så stor roll.

FALSKT

Margarin är en produkt man inte vill äta. Tvättas med bla aceton i tillverkningen och i analyser av margarin har man sett att det finns gott om kemikalier och aceton kvar.

http://www.jobbpartiet.se/pdf/Margarintillverkning.PDF

På jobbpartiet.se gör sidans skapare ett klart statement där han eller hon menar att de största bluffarna i modern tid är "fettbluffen" och "klimatbluffen". Sidan har helt klart en politisk agenda som blir tydlig när man läser vidare. Jag väljer att vara extremt källkritisk här och ta det som skrivs på sidan med en stor nypa salt.[/quote]

Finns fler sidor med källor om hur margarin tillverkas mm
här är en till. När Unilever ställs till svars medger dom att margarin innehåller vissa oljor som man inte behöver deklarera.(längre ner på sidan)
http://www.kostdoktorn.se/margarintillverkning-inget-for-ditt-kok/

T.o.m livsmedelsverket medger att margarin innehåller hexin. Visserligen mycket, mycket lite....men fortfarande för mycket för mig då det finns smör att köpa.
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Fett-och-oljor/Finns-det-bensin-i-margarin/

@sju

Skrivet av Misty09 den 4 feb 2012

Myt nr 2 Smör eller margarin i ett recept spelar inte så stor roll.

FALSKT

Margarin är en produkt man inte vill äta. Tvättas med bla aceton i tillverkningen och i analyser av margarin har man sett att det finns gott om kemikalier och aceton kvar.

http://www.jobbpartiet.se/pdf/Margarintillverkning.PDF

På jobbpartiet.se gör sidans skapare ett klart statement där han eller hon menar att de största bluffarna i modern tid är "fettbluffen" och "klimatbluffen". Sidan har helt klart en politisk agenda som blir tydlig när man läser vidare. Jag väljer att vara extremt källkritisk här och ta det som skrivs på sidan med en stor nypa salt.

@mistys

Myt nr 2 Smör eller margarin i ett recept spelar inte så stor roll.

FALSKT

Margarin är en produkt man inte vill äta. Tvättas med bla aceton i tillverkningen och i analyser av margarin har man sett att det finns kemikalier och aceton kvar.

http://www.jobbpartiet.se/pdf/Margarintillverkning.PDF

@boz1965

Tänkte att vi kunde lufta lite myter om mat.

1. Skriv ett påstående
2. Skriv om det är sant eller falskt.
3. Förklara varför (gärna med källhänvisning).

-------

Myt Nr.1:

En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.

SANT!

Bland livsmedlen ris, pasta och potatis är det ris som orsakar mest växthusgasutsläpp och potatis minst. Det är inte för att riset transporteras långt, istället är det odlingssättet som är avgörande. När man odlar ris är det vanligt att marken sätts under vatten i början av odlingen, och då bildas metan, på samma sätt som när sumpgas bubblar upp från sjöbottnar.

Metan är en växthusgas som har 25 gånger starkare klimatpåverkan än koldioxid. En portion potatis ger 70 gram koldioxidekvivalenter medan en portion ris ger 190 gram koldioxidekvivalenter...

Källa: SVT.se och Stockholms Konsumentförening.