Tråd:
Sjukhusmat.

Inlägg

@boz1965

Har också lagat en del specialkost på en dagcentral här i stan. Och äter man ständigt saltreducerad kost så går det inte att undvika att man blir känsligare för saltsmak. Men visst, var det så hemskt salt som du beskriver så har det ju blivit nåt fel nånstans i ledet mellan avdelningen och köket.

@gnurf

Jo, håller med Misty. Jag har jobbat som kock på sjukhus, bla specialdietkock, och denna typ av patientkort var extremt viktiga. Saltreducerad kost var vanligt lr så var korten helt enkelt märkta "-Salt". Fast nuförtiden finns väl inte fysiska kort kvar utan allt går på streckkod och datoriserat. Välkommen till Babels Hus...:s Eftersom du själv är extremt noga med att undvika salt, via egna buljonger helt utan salt och även i övrigt i din kost, så kan du såklart ha blivit i motsvarande grad vaksam/känslig för minsta lilla salthalt i din kost...{dont-know}

@mistys

Låter konstigt! Att maten smakar skräp är ju en sak men detta. När jag jobbade på sjukhuset fick vårdbiträden fylla i matkort. Kryssa i olika alternativ. Dom gjorde ofta detta ihop med patienten därför att på detta kortet fick patienten själv välja frukost( fil, gröt eller ägg) samt måltidsdryck. Här skrevs också om måltiden skulle vara natriumfattig, kaliumfattig, diabeteskost, laktosfri mm

Vet du om ett sådant kort lämnas in för dig?

Fast det verkar helt klart konstigt att inte avd. beställer natriumfattig kost till hela avdelningen. Jag tycker du ska kolla med personalen. Kanske beror det på okunskap från dom, det är ju i det flesta fall vårdbiträdet som gör detta inte sjuksköterskan som kanske kan lite mer om detta egentligen.

@lillapappa

Jag undrar: varför ska maten vara så trist på en plats där den oftast är den enda variationen.

Jag själv är sedan två år dialysbehandlad och har legat på sjukhus i mer än 1,5 år av den tiden.

Njurpatienter ska undvika kalium och salt för att njurarna inte kan balansera detta.
Men vad får man på tallriken?
Kokt potatis, potatismos eller lite mer kokt potatis.
Salta färdiga såser, skitsalt buljong och riktigt Gör salt sönderkokt kött.

Lägg till att man inte får dricka mer än 1500 ml per dygn och det inkll såser och soppor, vattnet i kokt potatis, pasta, ris osv.
Salt= törst= ännu mer att dra i dialysen.

Så säg mig, varför finns det ingen som kan bli kostchef och förklara hur det hänger ihop.

Hemma lagar vi all mat själva, kokar alla fiónder och buljonger från början med nästan inget salt.
Det går, om man vill