Skrivet av zephie den 19 mar 2010
[quote]Skrivet av Misty09 den 10 mar 2010
Finns en burk med riktigt kokosfett som heter Cocosa. Finns att köpa på hälsokosten. Kan användas till att steka i, smörja in sig med, smörja in bebisar med, massageolja, baka .......ja allt du behöver olja till helt enkelt. Men det ska vara den äkta varan, inte kokosfettet du köper i mejerikylen.
Na, det är vad jag vet inte riktigt sant. Kokosfettet i livsmedelsaffären är kemisk lika mycket äkta vara som den andra. Kokosoljan/kokosfettet som säljs i hälsokosten är ofta mindre behandlat än det som finns i vanliga livsmedelsaffärer, men effekten skiljer sig inte speciellt mycket. Den största märkbara skillnaden brukar vara att den varianten som säljs på hälsokosten fortfarande luktar kokos, och jag tycker det handlar om lite väl mycket pengar för att det ska vara idé att bry sig om doften.
Jag använder ofta kokosfettet man köper i matbutiken (i silverpaketet) och det är suveränt för huden, nästan bättre än olivolja...[/quote]
3)Vad är skillnaden mellan vanligt kokosfettet och Cocosa produkterna?
Huvudproduktionen av kokosnötolja på världsmarknaden är så kallad Copra-olja, det är den massproducerade och billiga typen, som framställs av kokosnötolja som torkas under förhållande som gör att den lätt möglar. Oljan extraheras med lösningsmedel och raffineras och kan därför innehålla transfettsyror och andra ”onormala” fettsyror. Skadorna uppstår primärt i det omättade fettet som utgör ca 10 % av kokosnötoljan. Copra-oljorna är också råvaror för det stela och vaxaktiga kokosfett som kan förekomma i olika bakverk inom industrin. Oljan kan vara härdad, med transfetter som en följd.
Cocosa produkterna har en hög kvalitet, är kallpressade och skonsamt raffinerade utan kemiska tillsatser, är inte härdade och innehåller inga transfetter. Se Fettsyramönster.
Ekologiskt kokosfett – morgondagens medicin
Kokosfett, med otroliga näringsämnen och farmakologiska möjligheter, har på grund av nedvärdering gått förlorad för den moderna medicinen i årtionden. Äntligen har kokosfettet fått den upprättelse den förtjänar. Den är inte bara det i särklass mest hälsosammaste fettet, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosolja har använts i tusentals år för att stärka kroppen och motverka infektioner av svamp, bakterier, parasiter och virus och kan med fördel användas även vid sårläkning och brännskador.
Laurinsyra – en nyckelkomponent i kokosfettet
Laurinsyran är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Den har sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor. Studier har visat att laurinsyra är effektivt mot vissa virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit C. Laurinsyra har en antibiotisk effekt, verksam mot stammar som Helicobacter pylori- magsårsbakterien. Se gärna www.lauric.org
Kokosfettets hälsobefrämjande egenskaper
Vid för oss normal rumstemperatur är kokosfettet gråvitt och fast, men när temperaturen stiger till 25-28 grader övergår den i flytande form. När du tar lite fast olja/fett mellan dina fingrar smälter den snabbt och de bryts ner i kroppen och omvandlas till energi. En huvuduppgift för antioxidanter är att avbryta och hindra oxidationsprocessen i cellerna. Kokosfettet har den förmågan. Vi behöver mättat fett av bra kvalité för att skapa skydd för de inre organen, det ger bättre styrka och struktur för cellmembranen och är en god källa för tillverkning av hormoner och energi. Brist på mättade fetter gör att de vita blodkropparna fungerar sämre.
Alla härdade oljor oavsett om de är mättade eller omättade höjer kolesterolnivån. Det är närvaron av transfettsyror som är orsaken till hälsoproblemen, eftersom de är fettsyrekedjor som inte har behållit sin naturliga uppbyggnad efter raffineringsprocessen. Mättade fetter har en hel familj av olika fetter. Det är vanligtvis mättade fetter uppbyggda av långa kolkedjor som har negativ effekt på kroppen medan mättade fetter med korta och mellanlånga kolkedjor – som kokosfett - har positiv inverkan på kroppen.
Problem med kroppsvikten
Grundorsaken till fetmaepidemin i USA var, att kokosfettet ersattes framförallt av raffinerad soja- och majsolja, vilka inkräktar på insulinproduktionen, hämmar sköldkörtelns förmåga att producera de hormoner vi behöver för att bränna fett. Ämnesomsättningen blir långsammare, så att fettet lagras istället för att förbrännas. Se även http://www.tropicaltraditions.com/book_virgin_coconut_oil.htm
http://www.mercola.com/2001/mar/24/coconut_oil.htm
http://www.mercola.com/forms/coconut_oil.htm
I matlagning
Kokosfettet är mycket motståndskraftigt i samband med uppvärmning. Smör, olivolja och andra oljor omvandlas till härdat fett/transfettsyror vid låg värme – kokosfettet tål 198 grader. Använd kokosfettet till stekning av grönsaker, wok, kött och fisk – tillsätt 1 msk vid kokning av ris och lägg på en klick på pastan, potatisen och vid mixning av näringsdrinkar och smoothies.
Man kan också ha det stående framme och använda det istället för smör på smörgåsen. Kokosfett håller i 2 år i rumstemperatur - behöver alltså ej förvaras i kylskåp. Det finns vattenångat kokosfett som är fritt från kokossmak.
Den mäktiga marknadsföringsmaskinen
Studier påvisade att kokosfettet och alla mättade fetter var de främsta orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar, på grund av att de höjde kolesterolnivåerna i blodet. Falska vetenskapliga undersökningar användes för att övertyga allmänheten om, att mättade fetter var ohälsosamma. Inga egentliga tester gjordes på det naturliga kokosfettet utan endast på det härdade kokosfettet.
För utvärtes bruk
Fettet är utmärkt att använda som massageolja. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar.
Kokosfettets små molekyler gör att de lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet ett bra hjälpmedel. Även vid eksem och psoriasis har kokosfettet visat sig vara till stor hjälp.
Ett av de klassiska tecknen på åldrande är när bruna fläckar (leverfläckar) visar sig på huden, lipofuscin, resultatet av oxidation av omättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att hindra nybildning av lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar – använd kokosfettet både in- och utvärtes.
Fettet hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir hängig och rynkig. Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning-värm fettet i vattenbad vid hårinpackning.
Daglig dos
En lagom terapeutisk dos är 3-4 matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig dos av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar och det blir lättare att ta sig an dagens uppgifter. När du blir van vid den energinivå som kokosfettet skapar kommer du att äta mindre av socker och stärkelse. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen - en naturlig övergång till en sundare kostföring.
Denna information är hämtad från NaturMedicinska föreningen, 08-711 01 55 och AlphaPlus
023-792800. NaturMedicinska säljer vattenångat kokosfett och AlphPlus säljer kokosfett med sin naturliga smak kvar.
Smör tål stekning bättre än olja och stabiliserar stekfettet. Om oljan blir för varm bryts den ned och skadliga ämnen kan bildas. Generellt är olivolja bra för stekning vid låga temperaturer och ska du steka lite varmare är avokadoolja bra. En klick smör i någon av dessa är dock inte så tokigt. Om du ska fritera eller verkligen hetta upp fettet tycker jag att kokosfett är det bästa Fredrik Paulun i