Förlåt! Jag förstår att du inte hittade "Den falska kocken"! Det skulle vara "Den hemliga kocken" av Mats-Eric Nilsson.
Förlåt! Jag förstår att du inte hittade "Den falska kocken"! Det skulle vara "Den hemliga kocken" av Mats-Eric Nilsson.
Hej och tack för en mycket intressant tråd. (Y) Jag, som inte kan så mycket i detta ämne, läser förskräckt vidare och vill lära mig mera.
Var hittar man boken "Den falska kocken"? Sökte efter den här på nätet, men fick ingen träff...
Skrivet av Kaneta den 15 mar 2008
Kan även rekomendera att läsa artikeln "Den farliga maten" här på Matklubben.
Nu finns del två i artikelserien "Den farliga maten" uppe...
http://www.matklubben.se/artiklar/den_farliga_maten_-_msg_601.html
Något går snett när jag skriver mina inlägg ibland. Kommer upp att verifieringskod är fel. (Tror jag det var). Jag skriver mitt inlägg igen och hoppas att det inte kommer 3! inlägg med samma innehåll från mig.
Jag tycker det är skönt att se att det finns andra som mig! Har nog tröttat ut en del personer i min omgivning med mitt tillsatstjat.
Jag håller med enAnnan om att sötningsmedel fyller en funktion för dom som behöver. På samma sätt som det finns alternativ för tex glutenintoleranta. Men att som många matproducenter gör, ersätta vanligt socker med sötningsmedel är förkastligt. Man gör detta för att sötningsmedel är billigare och för att få en produkt att framstå som sundare. Tror inte att det är farligt att få i sig sötningsmedel i bland men flera gånger i veckan kan inte vara bra.
Vissa sötningsmedel har varit förbjudna i Sverige och även andra länder bla pga misstankar om att detta kan ge hjärntummörer. Men tydligen är sötningsmedel numera ofarligt. Tyvärr finns det få oberoende undersökningar på detta. Dom flesta görs av producenterna själva.
Glace nämnde Becel. Vi hade en hälsoundersökning på jobbet i höstas. En sjuksköterska tog bla kolestorolvärdet. Alla som hade förhöjda värden fick en broschyr från Becel. Sköterska (sponsrad av Becel?) rekomenderade alla att använda Becel framför alla andra fetter. Påstod dessutom att det var bättre att ha Becel på en smörgås än inte ha något fett på alls!
Becel sänker kolestorolvärdet och det är ju bra (tror man). Men min personliga övertygelse är att man istället döljer kolestorolvärdet. Jag har läste en del på nätet och det verkar inte finnas några undersökningar som visar att personer som har ätit Becel drabbas av hjärt och kärlsjukdomar i mindre utsträckning än personer som inte ätit Becel. Risken finns att man invaggar personer med risk för hjärt och kärlproblem i falsk trygghet med Becel.
Fram för mer mat lagat av riktiga råvaror och lagat ifrån grunden. Jag tror att det räcker med allt annat som finns i maten som inte är så bra för oss tex rester av bekämpningsmedel, pencilin i kött. Vi behöver inte en massa E-nr som grädde på moset.
Jag är själv en dubbelarbetande 2 barns mamma, med man, hus och kaniner. Vet att tiden inte räcker ibland. Det skall gå snabbt på eftermiddagen när maten skall på bordet. Ibland är det skönt att ta till snabb mat och halvfabrikat. Fast man vet att man borde planera, göra storkok och frysa in osv.
Jag tror jag ska börja samla recept på snabb, sund vardagsmat under en egen flik i "Min Kokbok" här på Matklubben. Det finns ju nästa 18 000 recept att välja mellan så det borde finnas massor av bra recept!
Jag ser fram emot fler artiklar av Godaremat! Kommer att läsa dessa noga.
Du har naturligtvis rätt i det du säger, enAnnan, men jag tror faktiskt att många ( de flesta? ) fortfarande är ovetande om hur det är. Alla vill nog det absolut bästa för sina barn. Mina vuxna barn, som alla har barn i sin tur trodde knappast att det var sant och att jag hade blivit lite "nojig". Nu vet de hur det förhåller sig och försöker undvika hel-och halvfabrikat och även vara vaksam när det gäller lightprodukter.:)
Jag har en 9-åring och en 11-åring.
Äter inte pulvermos. Försöker mer och mer undvika halv och helfabrikat.
Och läser på ingredienser.
Så det duger inte som bortförklaring.
Är man intresserad av vad man äter så är man,
och det påverkar ju barnen och deras små kroppar ännu mer så...
Jag, som har utflugna barn har mer tid nu än förut. Men alla med småbarn som har svårt att få tiden att räcka till läser väl förmodligen inte det finstilta. Tar också lättare till halvfabrikat, pulvermos och liknande och det kan jag förstå. Vem tror att det får säljas annat än bra mat i vårt land. Det trodde inte jag heller tidigare.
Jodu hubert
det tar låååång tid att handla om man vill undvika vissa saker.
Men man lär sig,
och det är värt det!
Eller hur?
Just tex transfetter gömmer sig i så mycket av de varor de fleta av oss köper regelbundet. Mest i halvfabrikat, kakor och kex, buljongtärningar, såspulver och lättprodukter som tex lättmargariner. Läs på innehållsförteckningen så får ni se! Det tar bara så mycket längre tid att handla då, tyvärr .:@
Samma BOK som du skulle det vara i inlägget ovan.
"Rekommenderar samma BOK som du"
Ibland är man snabb på tangenterna.
Ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat
:)
Skrivet av Kaneta den 15 mar 2008
Låt er inte luras av den fina rapsblomman på margarin och "smör"paketen! Köp riktigt smör och kallpressade oljor!
....och sötningsmedel ska vi inte tala om....då kommer jag aldrig att sluta denna tråd!
Jag håller med i stort sett i allt du skriver!
jag är kunnig i mat och jobbar med mat och rekommenderar samma mat som du, den är en bra "Öppna Ögonen" för gemene man utan större kunskap.
Även jag har kämpat mot sötningsmedel och användandet av dessa i många år.
Förra sommaren fick jag sluta kämpa - då sonen fick diabetes. Det är VÄLDIGT mycket han skulle få gå miste om,om sötningsmedlen inte fanns. Så i den frågan har jag ändrat ställning - en del.
Skulle aldrig rekommendera det till människor som inte behöver det
MEN
jag är väldigt glad för att de finns....
(
Skrivet av GodareMat den 15 mar 2008
[quote]Skrivet av Kaneta den 15 mar 2008
Kan även rekomendera att läsa artikeln "Den farliga maten" här på Matklubben.
Artikeln "Den farliga maten" är den första i en serie som jag har för avsikt att med Hr Linds medgivande publicera här på Matklubben. De som ännu inte läst den första kan göra det här:
http://www.matklubben.se/artiklar/den_farliga_maten_598.html
[/quote](Y
(Y) Mer av detta ni som är kunniga. Mycket nyttig läsning.