Tråd:
Brödkryddor

Inlägg

@asasto

Tror vörtmix är samma som vörtkrydda och det består av maltmjöl + div. kryddor för att efterlikna vörten. Det finns dock även recept med flytande vört och i ett sånt recept som jag hittat ska det förutom vört vara, svagdricka, pomerans, kryddnejlika, ingefära, kardemumma så jag antar att det är såna kryddor som bla finns i vörtmixen.

Testade söka på nätet och såg att Pain de Martin hade ett hyfsat enkelt recept på vörtbröd (ifall man får tag på vört) jämfört med det som står i min bok.

http://paindemartin.blogspot.com/2007/12/ett-saftigare-vrtbrd.html

@seaotter

Hej alla Matklubbare,

Jag behöver tips angående brödkryddor och och mjölsorter.

Vi bor utomlands och där vi bor är det särdeles svårt att få tag på rågmjöl eller ens rågsikt. Har någon ett tips på hur man kan fixa vanligt vetemjöl så det får rågsikts smak/konsistens?

Nu till Jul skulle jag vilja baka vörtbröd, då visar sig alla recept innehålla "vörtkrydda", kan någon hjälpa till med att tala om vad som ingår i vörtkrydda eller hur man med andra ingredienser kan få fram samma smak?

Ibland saknar man den rikliga variationen av svenska matbröd utomlands, men det brukar gubben och jag improvisera tillsammans med vår bakmaskin så att det smakar svenskt ibland och lokalt när vi känner för det. Men vörtbröd och bröd med råg har vi ännu inte lyckats mixtra till, så här behöver vi kluriga huvuden som kan det här med att improvisera brödbak.

En riktigt God Jul till Er alla i Matklubben önskar vi från Sea Otter

@mathanna

Jag brukar smaksätta med ett eller 2 pkt frusna färska örter (Findus), t.ex. provencaliska, itailenska eller annat, vitlök o gräslök är en superkombination till grillmat. basilika är en annan favorit. Våga exprimentera!!!
Inget illa om trokade örter men de färska ger betydlgt mer smak!
Sen är det ju oxå smaskens med de klassiska brödkryddorna......
Lycka till //MatHanna

@gnurf

Fint rivna morötter, rotselleri, palsternacka, torkade örtkryddor, vitlökspulver, paprikapulver. Dock inte allt på samma gång (H) Gärna i kombination med surdeg. Jag improviserar friskt från gång till annan...

@kallis

Jag brukar ha lite grovt rågmjöl i degen!
Prova med rivna morötter också...

@monac

pumpakärnor:) de är gröna från början och ändrar INTE färg!
tycker de blir gott och snyggt:D

@redd

Den som söker finner (sökte på google)

Gröna solrosfrön på brödet? - Inskickad 2004-11-08
Hejsan! Bakade ett matbröd med solrosfrön, russin och med bikarbonat som "jäst". Solrosfröna blir knallgröna på ytan- vad kan detta beror på?
Svar av Maria Hjelmar
Hejsan! Det sker en reaktion när man bakar med bikarbonat eller hjorthornsalt så att solrosfröna blir gröna. Det är helt ofarligt, men ser oaptitligt ut. För att undvika detta bör man använda jäst när man bakar med solrosfrön. Vänliga hälsningar Maria Hjelmar

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=halsa_fraga_experterna&frageid=348&visa=alla&kategoriid=0

@larbro

Hej!
Varför blir solrosfrö gröna i degen ?
Deg med bakpulver och bikarbonat i.
MVH larbro(H)

@dystraior

Tack för alla tips, ska prova på att baka och hör av mig med resultat :)

@monac

håller med redd..samt att om man vill kan man ju även strimla i lite soltorkade tomater eller /och hacka i oliver.
Rostad lök fungera oxå att smaksätta med:)
Tycker själv att det är roligt/trevligt att det "händer nått "i brödet.

@redd

Småfranska gör sig ganska bra med torkade örter snarare än kryddor enligt mig. Prova t.ex. organo eller rosmarin i degen

@geronimo

Hej! Har Du provat dom vanliga kryddorna anis,kummin och fänkål?
Jag brukar använda lite spiskummin i ljust bröd,

-Jag tycker det ger an god smak.

Jag tror att Wasa Bröd som bakar det valiga julbrödet använder just spiskummin i det brödet.

Det är bara och testa. Lycka Till! (Y) :D

Skrivet av dystraior den 28 okt 2008

Hallå allihopa :)

Jag brukar baka småfranska på vetemjöl enbart och jag undrar för att få lite variaton utöver att ha ost eller fröer om jag kan ha i brödkryddor eller det bara smakar bra med rågsiktsbröd.

Tacksam för hjälp :)