Stod alldeles precis nyss och måttade upp ingredienser till den pizzasås som nu puttrar på spisen (L) då jag började teoretisera lite kring det här med receptskrivning. Liter, deciliter, hekto och gram känns så opersonligt :( (tycker jag) och borde kunna substitutiseras med mer livfulla enheter.
Jag inser givetvis behovet av omvandlingstabeller. Låt mig exemplifiera:
Till en megaskvätt passerade tomater tillsatte jag 2 skvättar stark chilisås, 3 duttar färsk pressad vitlök, 3 tryck tomatpuré, 1 nypa salt och 4 nypor oregano. Puttra i 20 minuter. Klart (Y)
1 megaskvätt = 5dl
1 skvätt = 0,8 msk (vid trögflytande ingrediens)
1 dutt = 0,9 tsk
1 tryck = 1,2 msk
1 nypa = 0,7 tsk
Ja ni förstår säkert vart jag vill komma med mitt resonemang. Har Ni fler egna enheter och hur stora är isåfall dessa!??