Tråd:
Kålfråga

Inlägg

@pia-lotta1

Tack ALLA för svar på blankad kål. Det får bli Kokad lätt i vatten och smörad

@fruast

Nu ska jag lägga mig i debatten!
Blanka är ju ett namn, kommer från Blanche som är franskt och betyder vit, blank. Det kopplas ju samman då med att man gör något vitt och blankt. "Gnurf" har helt rätt i det han skrev om kålen. Det ska både vara blancherad (kokad lätt i vatten) och smörad. Jag har en bok som heter Matspråket av Stefan Hällberg 1997 som jag kollade lite i och fick ihop detta!

@gnurf

Njae...du vet Hon höjdhopperskan Blanca Vlasic...är ju inte direkt åt det fetlagda hållet. I övrigt en väldigt linjärt logisk teori helt i min egen smak...(H)

http://www.youtube.com/watch?v=NdkREPD9-8I

Fast på de där bilderna såg hon nästan lite trind ut...:p

@redd

Efter vad jag lyckas läsa mig till så verkar "blanka" vara ett utryck för att man tillför smör/margarin söker man på google så refererar dom till "blankad" sky och buljong på resturanger.

Och av någon anledning kom jag att tänka på vaggvisan "Rida rida ranka, hästen heter blanka" undra om det syftar på att "hästen" (drottningen) var tjock?

@gnurf

Jag tror det är lätt förvälld strimlad kål som du sedan blankar av med en smörklick...:)

@pia-lotta1

Snälla !!!!
I ett recept står att man skall servera blankad kål vid sdan av grytan. Men vad är det????