Kan det här vara nåt, den första är gjord i ugn och den andra på spisen.
Kålpudding med öl och timjan
4-5 port.
Ingredienser:
1 (ca 1 kg) vitkålshuvud
smör
1 msk soja
ca 1 dl vatten
500 g blandfärs eller fläskfärs
4 dl mjölk
2 tsk salt
2 krm malen kryddpeppar
1 tsk timjan
1 (33 cl) flaska öl
Så här gör du:
Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i små bitar. Bryn dem i omgångar och lägg över i en gryta. Rör ner sojan. Låt kålen småsteka under lock i cirka 5 minuter. Späd med vatten. Blanda färsen med mjölk, salt, kryddpeppar och timjan. Varva kål och färs i en ugnssäker form. Låt det översta lagret vara kål. Häll på ölen. Grädda rätten cirka 1 timme i 200 graders ugnsvärme. Lägg över aluminiumfolie om kålpuddingen får för mycket färg. Späd gärna med buljong om för mycket vätska kokar bort.
Snabb kålpudding 4 portioner
600 g blandfärs
1 ägg
1 rödlök
1 klyfta vitkål
1 msk sirap
0.5 dl vatten
salt och peppar
1 klick smör
1 dl öl
1 buljongtärning
Tillbehör:
saltgurka
lingon
Gör så här
Finhacka löken och strimla vitkålen fint. Blanda med köttfärsen. Salta, peppra och blanda i sirapen, ägget och vattnet. Smält en klick smör i panna, och häll i all köttfärsen som en stor kaka. Platta till. Stek på båda sidor, vänd gärna med hjälp av en tallrik.
Häll ölen i en kastrull, smula i en buljongtärning och koka upp. Häll över kålpuddingen. Avsluta under lock.
Servera med saltgurka, lingon och kokt potatis med skinn på.