Tråd:
Kan någon svara?

Inlägg

@geronimo

Man kan ju använda jäst till sura degar, varför använder man bikarbonat i stället? Sen var Jag otydlig. Det var ang. bakverken som Jag undrade vilken skillnad det är på hållbarheten emellan dom olika jäsmedlen.
Jag har sett recept på matbröd där man använder bikarbonat i stället för jäst, jag undrar fortfarande varför?

Skrivet av Vivoplena den 16 okt 2008

Bikarbonat kräver sur tillsats för att jäsa, t.ex. filmjölk eller lingonsylt.
Bakpulver blir torrt fortare, men behöver inte jäsa vilket sparar tid.
Hjorthornssalt (inte hjortronsalt) gör småkakor spröda i konsistensen.

@kickiekblad

Instämmer fullt (Y)

@vivoplena

Bikarbonat kräver sur tillsats för att jäsa, t.ex. filmjölk eller lingonsylt.
Bakpulver blir torrt fortare, men behöver inte jäsa vilket sparar tid.
Hjorthornssalt (inte hjortronsalt) gör småkakor spröda i konsistensen.

@geronimo

Jäst, bakpulver, bikarbonat, hjorthornsalt............:o

Jag skulle vilja veta skillnaden mellan dessa,när det gäller,
skillnaden i Jäsförmåga, Hållbarhet på bakverken.
-Och Varför man använder det ena eller det andra.
Själv bakar jag mitt matbröd med Surdeg eller med jäst.
Men oftast med Surdeg, som är väl beprövat i flera tusen år.
Ett bröd som håller länge!:D