Hej. Vi har altid paj oxå . Den här hade vi sist på kräftskivan och alla tyckte den var supergo. Men i receptet så står det att man ska koka upp mjölken men jag blandade ihiop allt och hällde det i det förgräddade pajskalet. Jag gjorde den dagen innan. Jättegod!
Ha det så kul!
Västerbottenpaj Ingredienser
Portioner: ca 10
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
Fyllning
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
5. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
6. Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 45 minuter.