Smak är ju en subjektiv upplevelse och tidningarnas kräfttester får man ju ta med en nypa salt, även om de ger en fingervisning om vilken sort man definitivt inte bör välja.
Men någonting som jag aldrig sett kommenteras någonstans är förekomsten av självdöda kräftor i paketen - De med raka stjärtar.
Jobbade själv med skaldjur på 70- och 80-talet och på den tiden sorterades de kräftorna alltid bort. Idag är det allt som oftast åtminstone ett par raka kräftor i varje paket, ibland upp till 5-6 stycken, vilket motsvarar 15-25% av innehållet beroende på storlek. Jag har också sett exempel där färska, svenska, självdöda signalkräftor har plockats upp ur tråget i manuella fiskdiskar och sålts till kund.
Okunskap eller nonchalans? Gissar att det inte är någon större fara, även om skaldjur är väldigt känsliga. Eventuella bakterier dör antagligen i koket, men vem vill äta självdöda djur?
Och vems ansvar är det att se till att det blir bättring?
I kräfttesterna skulle det kanske ingå en kommentar om hur många "självdöingar" paketet innehöll.. Kanske det skulle få producenterna att reagera?