Jag har varit inne och kollat på Surdegs recept på MK.
I många recepten så står det att man skall blanda lite jäst, mjöl och vatten, och låta stå över natten, så har man en surdeg klar på morgonen.
Icke sa Nicke! (N)
Det är ingen surdeg.(N)
För att göra en surdeg,- så måsta man först
göra nåt som heter surdegstart, eller surdegsgrund - vilket tar ca 5 dagar.:o
Av surdegstarten (grunden) gör man själva surdegen.
Själva surdegstarten (grunden) förvarar man i kylskåp och ´matar´varje vecka eller med lika mycket som man tagit till baket. Man tar av så mycket som skall gå åt till att sätta surdegen, så att surdegstarten (grunden) får stå i rumstemperatur någon timme innan man sätter,- eller slår degen. Uttrycken är olika beroende var man bor.
I regel går det åt ca 1-3 msk till en deg på 6 dl vätska.
Det finns en bra surdegstart, (grund) på min sida ,
eller kolla på Smulpajens sida ,
eller i en BRA bakbok.
Ex. Riddarbageriets Bröd. :D
Eller Saltå Kvarns hemsida (Y)