Skrivet av Aztacanazta den 31 maj 2011
Jag vill så gärna göra eget messmör! Det gjorde min mormor när jag var barn. Kommer bara ihåg att vasslan efter ystningen skulle kokas...lääänge. Tips om hur man gör sedan?
:)
Ett tips för att få mild mese är att efter du har tagit av ostmassan och strax innan vasslan kokar upp så samlas det nåt som ser ut som ost rester vi kallar det (chesmus) i Jämtland vet inte hur det svavas. Det ser ut som ost partiklar som grupperar sig i vasslan. Detta skall tas upp med en finmaskig sil och förvaras i lämplig behållare.
Därefter kokar man vasslan tills det börjar få sin slutgiltiga färg.(Många timmar) Häll mot slutet av kokningen tillbaka denna ostliknande massa och fortsätt att röra.
När det bildas spår efter sleven du rör om med eller när det börjar sprätta så att du bränner dig så är mesen klar.
Om man vill få lite gräddigare smak så kan man innan det kokat färdigt tillsätta färsk mjölk eller grädde.
Vill du göra hårdare mese så koka lite längre eller låt den rinna av i ett Filter eller lakan.
Vi brukar mixa mesen i matberedare för att få bättre konsistens.
Ost och Mese ska tillverkas på så färsk mjölk som det bara är möjligt.
Stengärde Getgård Mejeri