Tråd:
Originellt och udda från köket.

Inlägg

@doctorwho

Jag har den röda boxen i min klädkammare. Fick den av mamma som hade fått den av mormor. Hade helt glömt att jag ägde den tills jag gick in på:
http://denbrunamaten.se/2011/02/07/ar-du-beredd-att-betala-890-for-allt-detta/

@rosatalo

I Finland (kommer från Nordkarelen) finns en maträtt som heter kukko = tupp. Det är en stor rågbulle med olika innehåll. De tre vanligaste som jag känner till är lanttu-, peruna- och kalakukko ( kålrots-, potatis- och fisktupp, rätten har alltså inget med fåglar att göra. Man bakar in ex skivad kålrot och rimmat fläsk med massa svål in i rågbullen och gräddar i ugnen. sedan skär man upp ett stort lock på jättebullen och alla matgäster äter ur den öppnade bullen och skär upp skivor av råglocket först och senare ur bullen när innehållet sjunker. Bullen blir hårdare och segare ju fler dagar den räcker. Det var väl perfekt matsäck att ta med ut för skogshuggare och flottare, eller med ut till höbärgningen. Inte någon favorit men det går att äta, åtminstone dag 1. Lite kuriosa: i filmen Picassos äventyr av Hasse o Tage spelar Lena Nyman en finsk nattklubbs sångerska som sjunger samma visa om och om igen. Texten är ett recept till en kalakukko och hon slänger in ett och annat älskling (rakas) mellan raderna.

@safir74

Skrivet av redd den 19 jul 2012

Sluta nu och läsa den här tråden och omedelebart in på http://denbrunamaten.se/

Bara att tugga sig igenom och försöka låta bli att kissa på sig av skratt.

För ett smakprov så har dom en sammanställning
http://denbrunamaten.se/2011/01/30/det-bruna-jubileet-skinkagg-i-gele-farserat-vitkalshuvud-och-snobollar-i-vaniljsas/

Snöbollarna beskrivs på bloggens typiska sätt så här "Herr Bruun sade det då och vi säger det igen: Smaken från helvetet. Tänk er att ni äter väldigt lös mozzarella samtidigt som någon fiser er i munnen."

Fy, usch och blä.{sick}
Jag har också en låda med receptkort som jag fick av svärmor. Jag tror att recepten är från 80-talet..

@redd

Sluta nu och läsa den här tråden och omedelebart in på http://denbrunamaten.se/

Bara att tugga sig igenom och försöka låta bli att kissa på sig av skratt.

För ett smakprov så har dom en sammanställning
http://denbrunamaten.se/2011/01/30/det-bruna-jubileet-skinkagg-i-gele-farserat-vitkalshuvud-och-snobollar-i-vaniljsas/

Snöbollarna beskrivs på bloggens typiska sätt så här "Herr Bruun sade det då och vi säger det igen: Smaken från helvetet. Tänk er att ni äter väldigt lös mozzarella samtidigt som någon fiser er i munnen."

@asasto

Här kommer ett recept som låter rätt äckligt från kokboken Slankare, friskare, lättare utgiven av Hälsa 1980

Vitkål i banansås

4dl vitkål
sås:
2bananer
2msk citronsaft
1tsk paprika
1,5dl kvark
dill

Riv kålen grovt. Mosa bananerna och blanda med de övriga ingredienserna till såsen. Blanda kål + sås och garnera med citronskivor och dillkvistar. Strö tillsist över lite paprika.

Låter smaskens va?

@carmarino

I en lokal dagstidning från 1928 hittade jag en hel del roliga recept, men en del av dem är nog inget vi skulle försöka oss på idag, eller vad sägs om detta:

Kalvhuvudspudding.
Kalvhuvudet tvättas och kokas tills köttet blir mört. Det tages av elden, köttet plockas bort från benen och allt odugligt bortkastas. Köttet hackas fin. Ett par kkp. risgryn skållade och kokta i vatten röres ned bland köttet jämte 2 st. uppvispade ägg, peppar, salt, muscot och om blandningen ser ut att bli för lös, några skedblad rivebröd. Slås i smord och bröad form och gräddas i ej för het ugn.

Då låter det här godare:

Gulkräm.
En kkp. tjock grädde, en kkp. mjölk, 3 äggulor och 3 msk. strösocker vispas över svag eld till dess massan kokar upp. Då drages kastrullen av elden men vispningen fortsättes till blandningen svalnat. De tre vitorna vispas till hårt skum och nedröras försiktigt tillsammans med en nypa torkad finstött saffran. Blandningen hälles i eldfast form, överströs med strösocker och insättes i svag ugnsvärme. Serveras omdelbart den gått upp.

Eller varför inte ge sig på en Remuladsås à la 1928:

Remuladsås.
En hårdkokt äggula röres med 5 st. finhackade ansjovisar och en rå äggula. En msk. olja tillsättes, en knivsudd cayennepeppar, torr senap 1 msk. samt en msk. vinättika. Två msk. finhackad saltgurka (pickles) nedröres och till sist 1/2 dl. vispad grädde.