Tråd:
rulle

Inlägg

@farmoringer

Ja, jag tyckte också det lät gott men har inte hunnit prova. Går säkert att göra med andra styckdetaljer också, inte bara rullen..

@sophie_hu

Tack så mycket för receptet med den kokta rullen. Det var jätte gott och vi gör gärna det igen.(Y)

@evaldo

Skrivet av gosegumman den 27 dec 2007

är det inte halsen som rullen sitter på??....

Rulle (semitendinosus) består av den runda muskeln på lårets baksida mellan ytterlår och innanlår.
Den kännetecknas av lågt fettinnehåll och högre bindvävsinnehåll än i övriga muskler i bakdelen. Den är inte lämplig som traditionell nötstek utan används oftast som en oblandad charkprodukt med benämningen saltrulle.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Rulle_%28n%C3%B6t%29
Kategori: Nötkött

@farmoringer

hittade ett recept på svensk köttinformation. Kanske kan vara något för dig..

8 portioner

1,2 kg nötrulle
1 flaska mörkt öl el. porter
1 1/2 dl konc. svartvinbärssaft
1 dl soja
2 msk köttfond
1 gul lök, hackad
1 tsk timjan
10 enbär, krossade
10 svartpepparkorn

600 g morötter, i bitar
300 g palsternackor, i bitar
1 purjolök, skivad
1/2 dl rapsolja
salt och svartpeppar

6 dl kokspad
4 msk vetemjöl

1 1/2 kg mandelpotatis, skalad, kokt

Koka upp öl, saft, soja, fond, lök och kryddor.

Lägg ner köttet, det skall ligga trångt. Se till att vätskan täcker. Tillsätt ev vatten. Sjud under lock ca 1 tim. Vänd köttet, sätt i digitaltermometer och sjud till innertempperatur 80°. Låt kallna i lagen.

Sätt ugnen på 200°. Lägg rotsakerna i långpanna. Ringla över olja och rosta ca 20 min. Vänd någon gång under tiden. Salta och peppra.

Sila kokspadet och mät av ca 6 dl. Koka upp och red med mjöl. Koka 3 min.

Pressa potatisen.

En portion ger 480 kcal (2,0 Mj) och 11 g fett

@sophie_hu

vet faktiskt inte var den rullen sitter. det är mycket möjligt att den sitter på halsen.

@farmoringer

är det inte halsen som rullen sitter på??....

@anluk

Den fyllda oxrullen lät jättegod!

@sophie_hu

mamma säger att rulle är en seg bit på oxen, den ser ut som oxfile men är tydligen väldigt seg. det bästa är kanske att göra grytbitar av den.
men tack för receptet fylld oxrulle det lät jätte gott, det får vi pröva på en annan bit kött.

@evaldo

FYLLD OXRULLE
Svårhetsgrad: Ganska lätt
Tillagningstid: 1 timme
Går att förbereda: Ja
Portioner: 6
Ingredienser

800 g benfritt nötkött, rostbiff eller innanlår
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 liten Boursinost med vitlök
1 msk paprikapulver
1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 burk omelettchampinjoner á 200 g
1 morot
1 stor gul lök
2 msk smör till stekning
3 dl buljong, tärning

Sås
4 dl sky + buljong svampspadet
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2-2 dl vispgrädde
kinesisk soja
salt
nymalen peppar

Tillbehör
potatispuré eller kokt potatis
grönsaker efter säsong
salt- eller ättiksgurka
Gör så här

1. Skär köttet till ett enda stort flak så att det går att rulla samman till en rulle. Krydda med salt och peppar. Bred ut vitlöksosten över köttet. Strö över paprikapulver och rosmarin. Lägg på den avrunna svampen och pressa in den i osten.

2. Rulla ihop köttet och bind upp det med krympt bomullssnöre.

3. Skala moroten och löken och skär dem i skivor. Smält smöret i en stekgryta och bryn rullen runtom tillsammans med morot och lök. Späd med litet buljong och låt steka under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 45 minuter. Späd med mera buljong om det behövs.

4. Tag upp köttet och håll det varmt under folie. Häll resten av buljongen och svampspadet i grytan. Koka upp och rör med en träsked så att skyn löses upp.

5. Gör såsen. Sila upp skyn i en kastrull. Pressa igenom så mycket som möjligt av grönsakerna. Späd med ytterligare buljong till 4 dl och koka upp. Rör ut mjölet i litet kallt vatten och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt grädden och låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
6. Skär rullen i skivor och lägg upp dem på varmt serveringsfat. Garnera med sprödkokta grönsaker.
__________________

@anluk

Vad är det för sorts rulle?????

@sophie_hu

Hej
Jag vill ha ett gott recept på hur man lagar rulle (oxkött)