Tråd:
Uleåborgslimpa

Inlägg

@tiol

Hej Matklubben!
Jag har alldeles nyss satt en deg på ½ satsen av detta brödet, men jag fick absolut inte in allt kärnvetemjöl, men det kanske bara är bra. Då har jag ju lite extra att arbeta med på bordet sedan efter jäsning. Skall bli spännande att se hur det blir. Jag kommer med en rapport sedan. Detta blir ju alltså 2 limpor.

På återhörande//TINA

@vildvittra

Hej Hej :) jag är ny här men testade att översätta receptet till svenska
(har finskt påbrå) lycka till!!
/Nina

råvaror
1 l filmjölk

60 g jäst

2 msk sirap

4 tsk fänkål

8 dl rågmjöl

15 dl Kärnvetemjöl med fullkorn

Sirapvatten att stryka på limpan

Så gör du:
blanda fingervarm filmjölk med jäst, salt och sirap och finmalet fänkål
Blanda ihop till en smidig deg
Jäs degen i en halvtimme
Baka ut till 4 runda limpor
Låt jäsa under bakduk
Grädda på 200 grader under en timme
I slutet av gräddningen pensla limporna med sirapvatten

@barabbas

Hej Taryetta kan du inte översätta uleåborgslimpan och sätt in den på matklubben.
Tack på förhand.

@taryetta

Tack Pirkko, det var just det brödet jag letade efter.:)
Och kul också få en finsk receptsajt, där kommer jag säkert också hitta morotslåda som min mamma brukade laga till julbordet.
Med tacksamma hälsningar
Tarja

@pirkko

Hej
Jag hittade recept på Uleåborgslimpa i en finsk sajt Kotikokki. Receptet är dock på finska.

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/960/Oulunlimppu

Hälsningar
Pirkko

@taryetta

Hej
Jag letar efter ett recept på ett jättegott matbröd med grovt rågmjöl, grovt vetemjöl, filmjölk, pomeransskal kanske också anis. Receptet fanns i en gammal finsk kokbok när jag var liten på 50-60 talet. Har du en aning om var man skulle kunna hitta receptet. Taryetta