Tråd:
Vad ger vi våra småbarn att äta?

Inlägg

@solsyster

Bor i sydfrankrike för tillfället o gossen är 7 månader gammal. Grönsakerna är ljuvliga o färska o tar verkligen inte länge att ånga upp, då hålls vitaminerna bäst kvar. En liten klick smör eller olja o lite provencaliska kryddor o oftast gillar han det. För tillfället måste det vara pur´, så vad jag gör med fisk eller kött (tyvärr, för att det är lättast) är att jag köper det på burk för småbarn o blandar i det med de hemmagjorda grönsakerna. Lätt att få lite olika smak på maten o babyn att pröva på allt.

Har t.o.m. givit lite vitlök o gröna bönor, sällan o i små mängder för att kolla o bra har det gått. Våga pröva er fram. Skäller dock inte ner dem som tyr sig till burkmat heller, åtminstone då man är på resande fot!

@cecilialoewen

@Ditolina: Det finns barn med neuropsykiatriska diagnoser(tourette,add,ad/hd,autismspektrumdiagnoser) som inte klarar att ha mat blandad.Exakt varför vet man inte,det är bara så,kanske är det ofta en fix idé.Det är inte "fjanterier" utan krass verklighet,underlättar det för dem att äta med maten uppdelad så låt dem göra det!Speciellt vi med stor familj måste ibland ge efter för sådant eftersom man får välja sina strider.Tråkigt när folk ska uttala sig kategoriskt om saker de inte vet ett smack om uppenbarligen.Barn med neuropsykdiagnoser kan få för sig att inte äta alls eftersom de ibland inte bryr sig om hungerkänslor om motviljan mot viss mat är stor.Jag har 10 barn snart(varav ett med tourette)och har varit med om många matidéer som barn kan ha,"normala" barn äter när de blir hungriga men Tourettebarn kan få gör sig att inte göra det.En lösning funkar alltså inte för alla.

@lenkan

Min son ratade hemlagad mat tills han var 14 månader ungefär. Jag kokade och pureade och mosade, men han vägrade.
Så det fick helt enkelt bli barnmatsburkar upp till den åldern. Och det har jag inget som helst dåligt samvete för. Burkarna innehåller ju mycket grönsaker också, så min son äter nu i princip alla grönsaker och samma mat som vi.

@ditolina

Jag har 4 barn i åldern 5-10år. Och har gjort den mesta maten själv, men tagit till barnmatsburkarna när vi åkt bort, eller varit otroligt stressad och vi själva ätit halvfabrikat.
Mina barn äter nästintill allt. Ganska kryddad mat, och älskar sallad, bönor och grönsaker av alla de slag.
Jag blir lite skrämd över hur allt ska vara så hur ska jag säga det särbehandlat bara för att det är barn. Var på skolresa med en av mina pojkar. Och när det kom till grönsaker så kunde man minsann inte göra en sallad med alla grönsaker i utan allt skulle vara uppdelat. majs, ärter, tomater, gurka och grönsallad! "vissa barn gillar majs men inte ärtor och tvärt om, så om vi blandar allt så äter dom inget i stället" Jag tappade hakan. Sluta fjanta med barnen, ge dom allt. Låt dom smaka redan som liten. Barn under 1år håller jag med om saltet och pepparn.

@siggemums

Skrivet av Misty09 den 23 jun 2011

En liten tankeställare bara. Nu är mina barn vuxna ( fast jag har barnbarn ) vet att tiden är knapp och barnmatsburkar är smidigt. Men skulle vi inte kunna kräva mer för pengarna eller vad tycker ni? Alla vet vi ju att hemlagat är bäst men man har inte alltid tid kanske. OBS! Detta är inte till för att ge småbarnsföräldrar dåligt samvete från min sida...mer en känga åt tillverkarna.

Vad tycker du?

http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article25311.ece

Håller absolut med dig!

Hemlagat är oftast bäst! Det är viktigaste är ändå att mat o barn ska vara glädje och inte en massa måsten och dåliga samveten.

Arbetar i förskolan sen 30 år och en sak är säker, att barn är olika. Det är konstaterat att de HAR också känsligare smaklökar än oss vuxna, några gillar kryddat andra inte osv.

Om man som förälder gör hemlagat och låter barnen smaka på allt, så ger det bra förutsättningar, men det är inte lika med, att ett barn äter bra och av det mesta.

Det finns barn som oavsett hur rätt man gör, är petiga, sitter och kämpar med att få i sig små små portioner.Det brukar bli bra till slut ändå.

@katbeghan

Det stämmer med kryddorna. Det är bara salt som man skall vara väldigt försiktig med. För deres njurar klarar inte av att ta hand om saltet då de är så små ( under ett år). Sedan skall man försiktig börja ge lite salt efter det, men gärna lite sparsamt då också, med tanke på att vi normalt eter väldigt mycket mer än vad som är bra:)
Och barn brukar vara mycket glada för mat som smakar, så krydda på, gärna med färska örter(Y){bashful}{worship};)(Y)
Brukar att ha hemma frysta färska örter, praktisk året om och lite fräshare än enbart torkat tycker jag.

@becazinha

Håller med föregående, mat ska smaka! Det är väl främst salt och peppar man ska vara försiktig med om jag förstått saken rätt, men tänk så mycket goda örter vi har att använda!

@imber

Jag tror det är nyttigt för barn att få smaka lite av varje. Men jag har aldrig förstått varför barn ska ha okryddad mat. Okej om man undviker värsta pepparn men mat måste få smaka något.

@katbeghan

Joda, nog kan man prova att mixa en del. Men då blir det puré. Kanske inte så stort problem i och för sig. Det största problemet är istället att då jag skulle göra köttpuré en gång, så började det ryka och lukta bränt av min mixer. Fick jobba väldigt hårt! Har inte gjort det igen efter det....:(

@becazinha

Nä, all mat är ju inte lämplig. Hur ska man kunna tugga en köttbit när inga tänder finns! =) Jag ska inte uttala mig om sånt jag inte vet än men inbillar mig att det borde gå att mixa det mesta man lagar för att passa småbarn med få tänder? Min ambition är iallafall att göra ett ärligt försök att ge sonen hemlagat, det blir väl tillräckligt med halvfabrikat genom kommande dagis- och skolår!

@katbeghan

Tack Kiddo!

Började nästan få lite dårlig samvete. Provar att ge min dotter en del egengjord mat. Har lagt ut ett par recept på 8mnd mat... Men får ta till barnmatsburkar också på en del. Ligger nog på ca hälften av varje... Själv om hon kan äta det mästa, så kan hon inte tugga riktigt än, har bara några enstaka tänder och en köttbit går inte! Måste vara små små bitar. Så då är inte all mat lämplig, inte enbart för kryddningen(saltet). Men visst är även i min drömvärld att ge henne enbart hemmegjord{smirk}

@becazinha

Har inte läst artikeln om burkmaten men rent spontant känner jag att - riktig mat åt min unge tack! Vår son kommer snart att börja käka mat och aldrig att jag tillåter att burkmaten blir ens i närheten av standard. Jag antar att den nån gång kommer att bli nödlösningen när man tex är bortbjuden och inte kan ge honom den mat alla andra äter. Både jag o min man vill vara noga med att inte ge barnet "fel" mat och för salt/söt mat. Det mesta av färdiga produkter innehåller ju både salt o socker och dagsdosen är ju hur lätt som helst att passera om man inte ser upp. Även för en vuxen.

Men det är väl inte bara barnmatsburkar man ska hacka på utan även alla halv- och helfabrikat som finns idag. Med en liten hemma är det svårt att hinna laga nån vettig lunch så då o då blir det att jag steker upp en korv, inte alls vad jag egentligen vill äta, men storkoken från helgen räcker inte i det oändliga. Och barn älskar ju korv - hur löser man den biten? Tror inte jag ställer mig och stoppar egna korvar (där går min gräns) men köttbullarna får allt vara hemlagade.