Tråd:
Vintermarmelad?

Inlägg

@brii

ok...jag provar.
jag letar efter en bild på en chinotto så ser du vad de är.
det är en liten besk citrusfrukt.
ma jag kommer tillbaka (Y)

@mathanna

TACK Brii för helt underbara recept(L), lägg GÄRNA in dem här på Matklubben.....jag kommer definitivt att vilja prova dessa smaskiga, annorlunda och c-vitaminrika marmelader mm.
mmmmmmums!!!!
Vad är chinotti??? vad spännande det låter......:D

Varmt tack
MatHanna

@brii

jag har även recept på:

kumquat marmelad
chinotti marmelad
apelsin gelee med grand marnier
apelsin marmelad med te
citron marmelad med fläderblommer
apelsin marmelad med melissablad

:)

@brii

ace marmelad med ingefära

3 stora äpplen (golden)
4 morötter
6 apelsiner (bio)
juice från 3 citroner
700gr socker
1 bit ca 3cm av färsk ingefära

skala frukten och morötterna. skär i bitar och kör i en köksmaskin.
häll i en kastrull tillsammans med juicen, sockert och finriven ingefära.
koka upp, och sänk sedan värmen, låt småputtra tills den är fördigkokt.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

jättegott tillsamans med parmigiano reggiano, men också som frukost marmelad.

här finns foto:

http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/marmellata-ace-con-zenzero.html

@brii

frukost marmelad

9 stora apelsiner
3 citroner
1,250gr vatten
2kg socker^*

tvätta och borsta väl frukten (använd biofrukt)
del i halvor sedan i fjärdedelar och sedan i tunna skivor.
ju tunnare, ju finare att se sedan när du serverar.
lägg i en stor gryta (aven all saft som har runnit ut)
koka upp och låt koka i 15min.
låt vila i 24timmar.
koka upp och låt koka i 30min.
sedan lägg i allt socker ock koka upp igen, sänk värmen ock låt småputtra i ca 2tim.
rör om då och då.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
håller i 3 år.

du kan lägga i mindre socker (jag lägger i 1kg, och den bli mycket besk..very british!)

här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/frukust-marmelad-marmellata-per-la.html

@brii

mandarin marmelad

den här är lite längre att göra med det är värt det! jättesmaskig!!

1kg mandariner
800gr socker

punktera med en nål lite överallt i mandarinerna. (eller med en gaffel, går fortare)
lägg dem i en stor skål ock täck med kallt vatten.
byta vatten 4ggr per dag i 2 dagar.
(låter tråkigt, men stå ut!!)
efter 2 dagar så släng vattnet och skär mandarinerna (med skal) i tunna tunna skiver
ju tunnare de är desto finare ser det ut när du serverar.
to bort alla kärner och blanda med sockert.
täck och lå dra i 24timmar.
sedan kokar du upp ock kokar tills den är av rätt konsistens.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

du kan använda apelsiner istället.
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/03/confettura-di-mandarancimandarini.html

@brii

mandarin och lime marmelad

den är den samma some den förra men med vanligt socker.

1kg mandariner
400gr socker
juice från 1 lime

kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
koka ca 1time.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.

foto som ovan.

@brii

mandarin och lime marmelad

den är den samma some den förra men med vanligt socker.

1kg mandariner
400gr socker
juice från 1 lime

kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
koka ca 1time.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.

foto som ovan.

@brii

mandarin och lime marmelad med pektin

1kg skalade mandariner
250gr socker
en påse pektin 3:1
juice av en halv lime

kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert o pektinen, blanda väl ock koka upp.
koka ca 5-7min
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.

här ser du foto: (under marmeladen mandarin och chocklad)
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html

@brii

mandarin marmelad med chocklad

1,5kg mandariner
500gr socker
juice från 1 citron
100gr mörk chocklad

skala mandarinerna och kör dem i en köksmaskin
(vill du kan du behålla kärnerna, men marmeladen blir beskare)
häll mandarinerna, sockert och citronjuicen i en gryta.
koka upp och låt koka tills allt sockert är smält.
låt vila en natt på ett kallt ställe (balkonen t.ex)
dagen efter så kokar du upp marmeladen igen och låter koka tills
den har rätt konsistens.
den blir inte fast.
när marmeladen är färdig, ta den ifrån spisen och bryt chockladen i.
rör till all chockladen är smält..
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
låt vila 15gg innan användning.
är jättegott till små tartelletter eller tillsammans med en enkel panna cotta, glass eller mousse

här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html

@brii

hejsan!!

mitt problem är att jag är långsam på att posta recpeten..sedano skriver jag så många fel på svenska! usch!! :'(

men försöker:

marmelad med anans och grapefrukt
du kan använda färsk elle ananas på burk

1anans
grapefrukt juice
1kg socker *
1/2 litet glas rhum**

skär anansen i bitar
väg bitarna och lägg till nypressad grapfrukt juice tills
det väger 1kg.
(ju mer anans ju sötare marmelad)
lägg i sockert
koka upp under rörning tills det är av rätt konsitens.
ta bort från spisen och häll i rhum.
blanda väl och häll upp på rena glas.
stäng tätt och sätt glasen upp och ner.
låt kallna upp och nervända.
förvara på ett svalt och mörkt ställe.

* lägger du allt sockert blir marmeladen söt och fast.
lägger du i mindre blir den beskare o lösare
det beror på hur du gillar din frukust marmelad.
jag la bara 500gr zucchero.
jättegod på grovt mörkt bröd!

'** kan uteslutas, men det är jättegott i

om något inte är klart så fråga bara:)

här finns foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/12/marmellata-di-ananas-e-pompelmo.html

@mathanna

:oHm kan man ersätta med något annat (som man brukar ha hemma) för en fastare konsistens???

Tack på Förhand
MatHanna