Fullkorsbröd på surdeg

Ett mustigt och nyttigt bröd på surdeg med fullkornsmjöl, klippt råg och vetekross. En perfekt bas för ägg- och sillmackorna till nattvickningen, Påsk- eller Midsommarbordet och en härlig botten för Julens skinksmörgås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Dag 1:
  • 5 dl ljummet vatten
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 25 g rågsurdeg grund
  • Skållning
  • 100 g vetekross
  • 150 g rågkross
  • 500 g 90 gradigt vatten
  • Dag 2:
  • 1 liter ljummet vatten
  • 800 g grovt rågmjöl
  • 250 g grahamsmjöl/fullkornsvete
  • 35 g salt (1,5 msk)

Gör så här

  1. Dag 1:
  2. Fördeg:
  3. Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten i skål täckt med lock eller folie.
  4. Skållning:
  5. Häll 500 g 90 gradigt vatten över blandningen av vete och rågkross. Låt svälla över natten i skål täckt med lock eller folie.
  6. Dag 2:
  7. Blanda ingredienserna med fördegen från föregående dag. Rör degen väl i ca 10 minuter. Tillsätt skållningen och blanda ytterligare några minuter.
  8. Smörj tre 1,5 liters brödformar. Fyll formarna till två tredjedelar.
  9. Jäs på varm plats i 3 - 4 timmar.
  10. Ugn: ingångstemperatur 250 grader.
  11. Sätt in formarna och sänk efter 5 minuter temperaturen till 180 grader.
  12. Baka bröden i 50 - 90 minuter till minst 98 grader innertemperatur.
  13. Låt bröden svalna innan du lägger dem i plastpåsar.
  14. Låt bröden mogna i kylskåp under minst 2 dygn, helst tre eller fyra, innan du skivar brödet.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@koppargrytan

Fiberrika brytbröd

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden…