Tråd:
Ägg i kanelbullgedegen?

Inlägg

@marinkovic

(Y)
Javisst ska man ha ägg i bullsmeten(om man tål det).När det gäller brödbak så har jag bara ägg i majsbrödsdegen.
Ägget ska göra brödet porösare & inte så smuligt,har jag fått lära mej av en bagare,men vet inte om det verkligen stämmer,men jag VET att bullarna blir saftigare & godare med ägg.

@tulipan

jepp... bullarna blir saftigare och håller ihop bättre när man har ägg i smeten:-)

@helena57

jag har aldrig ägg i degen, men det beror på att min son är allergisk mot ägg, sen penslar jag med sirap blandat med vatten och alla som äter dessa bullar tycker att de är kanon goda, så tja jag märker ingen skillnad men jag är så van vid det.
Har ej heller ägg i matbröd, men har ej haft det på länge sonen är snart 20 år så det har som sagt blivit en vana:)

@fiona

Skrivet av jas65 den 21 feb 2008

Använder man ägg i degen så blir det mer karlsbader smak åt degen. Den binder även mjälet också.

Enda stora skillnaden på "vanligt" vetebröd o karlsbader är mängden ägg (o vetemjöl kanske)... I "vanlig" har man kanske ett ägg, medans man i karlsbader har i 4-5 ägg...
Därför karlsbader har en karakteristisk gul färg (från äggulorna).. även om detta idag fuskas fram med färgämnen i bagerierna.

@annaz

Jag har börjat med att ha 2 ägg i bulldegen. Bullarna blir helt enkelt mycket godare då! (Y)

@jas65

Använder man ägg i degen så blir det mer karlsbader smak åt degen. Den binder även mjälet också.

@fiona

Det är en del av "hemligheten" med att kondisbullar är så goda kan jag ju berätta då....
Bagare använder, efter vad jag vet, alltid ägg i vetebrödsdegen eftersom det ger ett saftigare bröd med mer smak.
Det fick i alla fall jag lära mig när jag utbildade mig till bagare + konditor.

@djingis

Ägg i bulldegen gör att degen binder sig.

Ska jag göra semlor så vill jag ha luftiga bullar och får det genom att ha 1-2 kryddmått med Hjorthornssalt i degen.

@camillaf14

Jag har en bekant som även alltid sätter till ägg när hon bakar semlor, oavsett om det står i receptet eller inte. Jag har också ägg i min bulldeg, mycket saftigare då!
Det gäller bara att man justerar lite med mjölmängden.

@monicadanell

jag bakar i tupper ware då använder man ägg i degen

@mammairene

Jag har alltid tidigare haft ägg i degen, men nu när min son blivit alergisk har jag slutat med det, bullarna blir lite saftigare med ägg, men ett tips är att använda PO fiber, det höjer saftigheten jättemycket i både bulldegar obröddegar.

@lena

Har alltid ägg i bullar och matbröd(Y)