Äggost
Äggost en specialitet från Bohuslän men som idag finns i många delar av Sverige. Recepten varierar från person till person. Vilket som är det ursprungliga receptet kan man nog aldrig säga. Däremot måste det vara något syrligt som används för att mjölken skall skära sig. I följande recept används filmjölk och gräddfil. Det finns recept som innehåller bara filmjölk och i vissa recept använder man ättika. Vissa tar en del grädde istället för mjölk för att få den lite fetare och ”rundare”. Du kan självklart fördubbla receptet.
Jag önskar dig lycka till.
6 ägg + 2 äggulor
2,5 dl filmjölk
4 l mjölk (standardmjölk)
1½ dl gräddfil
½-1 dl socker
Gör så här
1) Vispa samman ägg och filmjölk och häll blandningen genom en sil (för att ta bort alla äggtrådar) ner i den kalla mjölken som du har hällt i en stor kastrull.
2) Värm sakta och under omrörning i botten just fram till mjölken börjar sjuda. Låt sjudningen pågåg till dess mjölken har ystat sig. OBS! Mjölken får inte koka, då blir äggosten hård. Använd gärna termometer, mjölken får ej komma upp till 100 grader, då sker ju kokning.
3) När ostmassan flutit upp är det dags att lyfta kastrullen från plattan. Låt den stå ca 10 minuter ,så att osten lugnar sig.
4) Fånga sedan upp osten med hålslev och lägg ostmassan i en äggostform. Har du ingen form använd en stor sil eller liknande eftersom det måste finnas hål så att vasslan kan rinna av.
5) Fyll formen och mellan varje lager strös socker och efter avslutande lager.
6) Låt äggosten kallna i formen. Gör den med fördel dagen före så att vasslan har runnit ur.