Tråd:
Äter ni mycket lök och vitlök?

Inlägg

@ulrika91

Dubbelklickade på skicka i all upphetsning. Får nog ta och lugna ner mig nu.

@ulrika91

Jag älskar lök. Punkt. Finns liksom inget mer att säga. Det går helt absolut inte att laga mat utan.

(okej lite mer har jag att säga)
Jag förvarar potatis, lök och vitlök i ett svalt skåp i köket. De ligger i korgar och hos oss hinner de aldrig bli gamla eller torra. Purjo har vi i kylen, längst ner bland alla andra grönsaker. Ugnsbakad hel vitlök. ÅH va gott, tänk er de med nykokt pasta och en supergod champinjonsås och lite chili. Åh va gott. Tänker på ett specifikt recept från en kokbok jag köpte i London. Kokt vårlök (eller vad de nu heter) med smör och grovsalt är ju bara sååå himla gott. Ja nu dör jag lite inombords. Får nog gå och steka lite lök och vitlök och sen äta det med en gaffel direkt ur pannan. (ja jag är helt galen)(L)

@smeand

Jag kanske är lite konstig, men lök är den enda råvaran som jag inte tycker om. Annars gillar jag allt! Lök i soppa är ok och vitlök i små mängder går också bra. Rå lök är helt omöjligt att äta. Min pappa älskar lök, så därfor började jag laga min egen mat redan på mellanstadiet(H) Det positiva med att jag inte gillar lök är väl då att jag tidigt fick ett intresse för att laga mat(Y) Det finns ju ingen lag som säger att man måste följa alla recept slaviskt.... Man har väl i det man vill!

Min syster tycker om lök, men sedan kan man göra en väldigt lång lista med saker som hon inte gillar. Ändå är det jag som är konstig:o

@alexwedel

Jag vet inte så här på rak arm en enda maträtt som inte innehåller lök i någon form.

Fransk löksoppa, vitlöksbröd, rödlökssmör till köttbiten, röd lök till salladerna, purjo gräddkokt till fisken. Jag lider med de som inte klarar att äta lök.

I södra Frankrike äter man en slags pizza med karamelliserad lök på - har någon ett recept?

@the_mama97mia

beror antagligen på en massa faktorer - lök-kvalitet, färskhet, temperatur vid tillagning. M:m.
det är det som gör matlagning så spännande och - egentligen säger detta att inget recept går att reproducera exakt!
(Y)

@the_mama97mia

Micrad lök måste provas, låter suveränt.

Jag har i en annan tråd skrivit om en rätt jag blev bjuden på av en grekisk väninna, dä rhon hade purjolök i botten på en kastrull o kokade ris i samma gryta. Purjon smälte ner o gav otrolig smak åt riset. Jag har aldrig lyckats återskapa riktigt samma.

@dintan

Bara jag som bakar gul lök i micron?

Kör hel oskalad lök på full effekt ca 6 minuter. OBS! glöm inte att täcka löken, den föreligger en viss explosionsrisk :p

Sen är det bara att försiktigt skala den och äta med salt och smör!

Höjdare (Y)

@erajscha

Purjo förvarar jag i grönsakslådan längst ner i kylen, likaså lök. När det gäller vitlök så använder vi super solo och använder jag få bara en halv så får den andra ligga kvar bland de andra på hyllan ovanför spisen.

@the_mama97mia

Jag klarar mig inte utan lök eller vitlök.
Som så många andra ovan här har skrivit så använder jag det till i stort sett allt (utom desserter kanske...). Äter gärna rå lök i sallad eller på macka, rå vitlök kan gå ner det med. Purjolök är en stor favorit här också. Tänk er purjo som får smälta ned i lite smör... Gudomligt gott.
Vitlöken låter jag nog vara framme i rumstemp, jag gör av med den rätt fort så den hinner inte bli förstörd. Gul och röd lök har jag i svalen (grönsakslådan i kylen)
Purjo brukar få ligga framme men på sistone har jag förstört dom - dom har torkat, bör nog ligga i kyl/sval.

Vitlöksklyftor - jag pressar sällan i vitlökspress, smackar till dom med kniven o finhackar istället.
Älskar att ha med stora bitar eller hela klyftor av vitlök när jag bryner saker - avger så mkt smak.

@jimboz

Jag har lök i allt mer eller mindre, och så lär det fortsätta ända in till tjotahejti..

Hur förvarar ni löken fru karlsson....Skämt o sido..Jag har alltid Lök och Vitlök i kylen, saknar jordkällare eller kallt skafferi..Jag har absolut inte vitlök i rumstemperatur för då blir den gammal snabbare än Karlsson kan säga Andersson :)
Hur gör ni då ?

Behåll trådens rubrik och svara på den i första hand, men fyll gärna på några tips..
Hoppas det går bra Herr Gunnar:)

@essim

De flesta använder lök och vitlök som krydda men vi använder det som vilken annan grönsak som helst..... Mums!:p

@123linnea

Vitlök och gul lök är egentligen de bästa kryddorna som vi har tillgång till, tycker jag. Maten blir "fattig" utan dessa tillbehör!!