mona73. Du kan använda i stort sett vilket recept du vill och halvera det till bakmaskinsstorlek så du bakar på ca 3 dl degvätska.
Jag har ett basrecept (som av någon anledning inte blev godkänt här men jag ska försöka igen vid nåt tillfälle) där man kan byta ut ingredienserna till vad man har hemma och tycker om.
1-1,5 tsk torrjäst ca 5 g
7-7,5 dl mjöl ca 450 g
1-1,5tsk salt ca 6-9 g
1-2 tsk socker ca 6-9 g
1 tsk matolja 7g
3 dl vatten el. mjölk 300 g
Grovt bröd kräver mer jäst, vitt bröd mindre.
420-450 g mjöl totalt eller rättare sagt "torra varor", varav minst ca 1/3 bör vara vetemjöl för att hålla ihop det bäst. Det kan vara även gryn, kross, kli, fröer, nötter, russin m.m.
Istället för socker kan man använda sirap, honung, sylt, finhackad torkad frukt (russin). Kan uteslutas men förbättrar jästegenskaperna. Jäser bort.
Fettet kan vara olja, flytande margarin eller en klick smör
ev. 1-3 tsk brödkrydda, t.ex. anis, fänkål, pomeransskal, kummin mm. även örter, vitlök, riven ost...
300 g (3 dl) degvätska, vilket vanligtvis är vatten eller mjölk, men även kan vara fil, yoghurt, juice, öl eller t.o.m överbliven soppa.
Byt t.ex. ut 2,5 dl av mjölet mot grahamsmjöl (mer fibrer) och 1 dl havregryn och i med lite linfrön och solrosfrön.