Skrivet av MaritaE73 den 24 aug 2010
Tycker det är lite löjligt jag med,måste jag säga.Matlagning är en smaksak,tycker man mycket om tomater eller champinjoner tar man en större burk,tvärtom en mindre,följer aldrig recept till punkt och pricka lägger till eller drar ifrån lite hur som helst
Det står dig helt fritt att höfta när du lagar mat, ingen förnekar dig den tillfredsställelsen. Tvärtom - det SKA vara kul att laga mat. :) Ett recept återger hur skaparen av detsamma har tänkt sig att det hela ska smaka enligt honom eller henne. Att du sedan inte följer receptet till punkt och pricka (det gör inte jag heller alltid) har ingen koppling till hur det ska se ut i det recept du lägger upp i MK's databas. Det är två helt skilda saker.
När man lägger in ett recept i MK's receptdatabas finns det vissa regler att följa. Det finns legitima orsaker till att de existerar. Det går inte att komma ifrån det faktum att burkar, påsar, förpackningar, askar, lådor, mm. faktiskt HAR olika vikt eller volym. I Europa har vi ganska ofta standardiserade storlekar, dock inte alltid. Utomeuropeiska mått varierar ÄNNU MER. I somliga delar av världen verkar man inte ens ha hört talas om standardvikt eller standardvolym när det gäller olika förpackningar. I en perfekt värld hade alla burkar varit lika stora och alla påsar innehållit lika mycket, men så är det inte.
En burk är, som sagt, inte alltid detsamma som en burk, men en deciliter är alltid en deciliter och ett gram är alltid ett gram.
Det är också för att förenkla för databasen att hantera de olika måttenheterna t.ex. när du använder funktionen "inköpskorgen" eller vill beräkna hur mycket du ska använda till 10 personer när receptet anger 4 portioner, etc. Det finns flera andra orsaker, men jag ska inte nörda in på dem just nu. En del av dem är rent tekniska och andra är praktiska.
Edit: Rättat småfel