kopierat från ett annat forum på nätet;
verkar jättebra!
Chai - Indiskt te
Det är kanske överdrivet att säga att det finns lika många olika recept på chai som det finns indiska tedrickare, men variationen är enorm. För dig som inte gillar eller är allergisk mot mjölk och för alla andra som vill prova kan vi även rekommendera te från Kashmir nedan.
Ingredienser:
1. 2 koppar vatten
2. 1/2 tsk chai masala (köp i välsorterade butiker eller gör din egna enligt receptet nedan)
3. 1 tsk Assam-te.
4. 2 tsk socker
5. 1 kopp mjölk
Tillagning:
1. Koka upp vattnet i en kastrull
2. Tillsätt chai masala och låt koka en minut
3. Tillsätt te och socker och låt koka en minut
4. Tillsätt mjölken och låt koka upp
5. När teet har börjat koka, ta av det från värmen och ställ tillbaka på plattan för att låta koka upp igen. Repetera detta mellan 5 och 7 gånger tills dess att vätskan har kokat ihop ordentligt
6. Tag av från värmen och låt dra i 2 minuter
7. Sila och njut!
Chai Masala
Följande ingredienser anges procentuellt så att du lätt kan göra den mängd tekrydda du önskar för att lätt och snabbt kan göra flera goda koppar i framtiden:
Ingredienser:
50 % ingefärspulver
30 % kardemumma
5 % svartpeppar
5 % mald nejlika
5 % muskotnöt
5 % muskotblomma
På vintern är det vanligt att man låter en eller ett par kanelstänger koka med i tet vilket ger en skön och värmande känsla.