jag använder oftast philadelphia som jag köper i "family pack" för den blir billigast och dessutom bra med storpack när det (oftast) ska användas mycket, annars tycker jag inte det är nån skillnad i smak på den färdiga glasyren.
ricotta känns mer "mat" för mig, men den går bra att använda i desserter oxå, jag skulle dock bara göra det om det står ricotta i receptet, inte byta ut den på eget bevåg.
mascarpone är enligt mig det självklara valet till en tiramisu eftersom den har en lite annorlunda och speciell smak, väldigt fet och gräddig, det skulle inte bli samma sak att byta mot vanlig färskost. till glasyr på exempelvis morotskaka skulle jag inte heller använda den in första hand, möjligtvis dryga ut med om jag upptäcker att jag har för lite färskost, men då skulle jag nog vilja blanda med lite kesella eller liknande oxå, just för att den är så fet och gräddig i smaken, och jag gillar det lite syrliga i glasyren. i en cheesecake skulle jag delvis kunna byta ut mot mascarpone om det står philadelphia/färskost i receptet, men främst skulle jag använda den där det står just mascarpone.