På Recepthjälpen (se länk ovan) står följande:
"Kan ersättas med:
Vinsten kan ersättas med något syrligt, t.ex. citronjuice eller vinäger. Vid bakning kan denna vätska ställa till andra problem dock, så ersätt hellre bikarbonat + vinsten med bakpulver.
Om vinsten inte används för jäsning går det ofta bra att utesluta den, ev. kan konsistensen påverkas något.
För att få fastare vispade äggvitor kan vinäger användas istället för vinsten, ca 1/8 tsk per äggvita."
Sedan har jag för mig att glukos också förhindrar att sockerlag kristalliseras. Det här hittade jag på en sida på nätet:
"Flytande glukos är hemligheten som gör din konfekt eller sockerglasyr vacker och hållbar. Glykosen förhindrar att sockerkristallerna återbildas och blir hårda. Glykos för privat bruk finns att köpa på apotek. En matsked glukos per 2 deciliter socker är lagom. Socker behandlat med glukos kan även användas för att göra spunnet socker som i sin tur används som garnityr på exempelvis fruktdesserter."