Jag är kostbehandlad diabetiker och äter likt GI-metoden (det vill säga bara långsamma kolhydrater och begränsat med kolhydrater). Jag äter väldigt sällan mat med mjöl i öht eftersom jag tycker det är ett onödigt kolhydratintag.
Jag försöker anamma tallriksmodellen med minst en tredjedel grönsaker. Jag satsar på rikligt med fiberrika grönsaker (ärtor, gröna bönor, broccoli, etc) lite sallad gör nämligen varken till eller från.
När jag käkar pasta så är det pasta vit fiber som gäller och även där gäller det att hålla på proportionerna även där, dvs en tallrik pasta med tomatsås funkar inte.
Ströbröd ersätter jag med PO-fiber.
När jag gör köttfärssås har jag i grovt rivna (eller fint tärnade) morötter, svamp och mycket lök. Det ger en fyllig köttfärssås med välbehövligt grönsakstillskott.
Lasagne gör jag på fullkornsplattor och istället för bechamelsås använder jag finhackade brocooli blandat med lättcreme fraiche och ost.
En veckomatsedel kan se ut så här:
Söndag: Köttfärslimpa, klyftpotatis och wokad broccoli
Måndag: Kebabgryta med ris och gröna bönor
Tisdag: Arbogafisk , kokt potatis, ärtor (recept finns i min kokbok)
Onsdag: Pannbiff, rostade rotsaker, gröna bönor
Torsdag: Spaghetti och köttfärssås, broccoli