Tråd:
Grädde och creme fraiche

Inlägg

@monac

vin & fond är oxå 2 otroliga smakförstärkare:D
Är absolut ingen Anti-grädd/creme fr. förespråkare...oh no...vissa rätter kräver fett.(smör & grädde)..stuvade kantareller t.e.x.:)...tycker jag!

@frucaos

Tänkte till lite när jag läste det här och insåg att det nog går åt i mesta laget av crème fraiche i det här hushållet - även om jag håller mig till den lättare varianten.
Provade idag att ersätta crème fraichen i tacopajen med "vit sås". Annars tog jag det som skulle i - dvs majonnäs och ost. Funkade faktiskt riktigt bra till min förvåning!
Ska försöka vara lite mer uppmärksam på det här i fortsättningen och byta när det går. Det gäller ju inte bara midjemåttet utan även plånboken.
Tack Enannan för att du tog upp ämnet!

@ros

Skrivet av delikat den 12 aug 2008

[quote]Skrivet av -karo- den 11 aug 2008

Vi använder väl ca 2 dl cf och kanske 3 dl grädde i veckan. I snitt alltså, periodvis blir det mindre och periodvis mer. (vi är sex personer i hushållet) Däremot köper jag aldrig "lättare" alternativ, jag inbillar mig att ju mindre raffinerat/hanterat desto bättre. Och då menar jag alltså även ur "viktuppgångssynpunkt". :) har inga som helst belägg för det, det bara _känns_ bättre.

Jag verkar vara inne på samma linje som -karo-. Jag köper alltid äkta fet grädde, medan creme fraichens fettinnehåll varierar med humör. Naturligtvis används grädde/creme fraiche inte varje dag, men uppskattningsvis 3 ggr per vecka.

Tror att Doktor Dahlqvist vet vad hon talar om. Läs t.ex. hennes kostråd för Lågkolhydrat-Högfett dieten på:

http://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20för%20LCHF.pdf
[/quote]

Tack för tipset för intressant och lärorik läsning(Y)(Y)(Y)

@busan37

Jag brukar använda imat (laktosfritt) eller laktosfri grädde eller créme fraiche för att piffa till såsen. Blir bara en skvätt grädde isåfall eller kanske 2 msk créme fraiche.Använder annars mest mjölk eller buljong. Till potatisgratäng blir det imat. Är laktosintolerant.

@tilda

Oops! Lite segt idag, så det gick iväg 2 gånger. Inte meningen.:D

@tilda

Jag använder buljonger, krossade tomater, och som sås gör jag oftast en vanlig skysås. Detta för att undvika laktos och för att maten inte blir så "tung". Det klart att jag använder gräddprodukter, men lååångt ifrån så ofta som jag gjorde förr.(Y)

@tilda

Jag använder buljonger, krossade tomater, och som sås gör jag oftast en vanlig skysås. Detta för att undvika laktos och för att maten inte blir så "tung". Det klart att jag använder gräddprodukter, men lååångt ifrån så ofta som jag gjorde förr.(Y)

@delikat

Skrivet av -karo- den 11 aug 2008

Vi använder väl ca 2 dl cf och kanske 3 dl grädde i veckan. I snitt alltså, periodvis blir det mindre och periodvis mer. (vi är sex personer i hushållet) Däremot köper jag aldrig "lättare" alternativ, jag inbillar mig att ju mindre raffinerat/hanterat desto bättre. Och då menar jag alltså även ur "viktuppgångssynpunkt". :) har inga som helst belägg för det, det bara _känns_ bättre.

Jag verkar vara inne på samma linje som -karo-. Jag köper alltid äkta fet grädde, medan creme fraichens fettinnehåll varierar med humör. Naturligtvis används grädde/creme fraiche inte varje dag, men uppskattningsvis 3 ggr per vecka.

Tror att Doktor Dahlqvist vet vad hon talar om. Läs t.ex. hennes kostråd för Lågkolhydrat-Högfett dieten på:

http://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20för%20LCHF.pdf

@hansdotter

JAg använder 4 % grädde i matlagningen. Ibland creme fraiche.
Renee Voltaires produkter är kanon! Grönsaksbuljongen använder vi ofta här hemma! Mycket god i det mesta!
JAg tycker att det är bättre att dra ner på efterrätter m.m. och laga riktigt god mat- det går även utan grädde m.m. Maizena , buljong och vatten fixar det mesta.

@mormorsrutan

Att det blir gott med de fetare varianterna av grädde och cf är inte så konstigt. Rent kemiskt är det så att smakämnen är fettlösliga så ju mer fett det är i maten desto mer frigörs de andra råvarornas smakämnen. Själv tycker jag att det är roligare och mer utmanande att försöka få fram goda smaker utan så mycket fett. Numera finns det mycket bra att välja på och att påstå att de flesta magrare produkter innehåller kemiska tillsattser är att ta i. För det mesta är det bara fettet som är borttaget:)
Ica har förresten ett magrare laktosfritt, ekologiskt alternativ i sin I love eco serie som är strålade att använda.
Jag har också en ny favorit av smaksättare nämligen Renee Valtairs ekologiska grönsaksbuljong i pulver form.

@martina63

Har ni inte upptäckt Milda Mat Extra? endast 4% fett??? Helt suverän ochinte så tunn som de andra varianterna. Finns också Turkisk youghurt 3,5% också helt ok.
Testa vettja!!

@festmaten

Vilka bra tips ni ger om att mixa grönsaker o kryddor, det måste jag testa(Y)

Annars föredrar jag grädde framför "smalvarianterna". Tycker att de innehåller alldeles för mycket konstgkorda ingredienser, grädde är ju en ren naturprodukt.
Jag använder kaffegrädde i t.ex. sås, ger samma goda smak som grädde, men färre kalorier.