Tråd:
Grekisk köttgryta med risoni och fetaost?

Inlägg

@jeanka

Hej Erica!

Tack för länken. (Y)
Jag hittade något som liknar det jag eftersöker, dock utan kanelen:

http://www.greek-recipe.com/modules.php?name=News&file=article27

Nu fick jag blodad tand och googlade själv lite, och hittade också det här:

http://www.fearlesskitchen.com/2009/02/recipe-youvetsi.html

Ett ganska omfattande recept, men blir nog bra om man har gott om tid :)

Undrar om det är ok att översätta recept och lägga upp här på Matklubben?
Så länge det inte står något om upphovsrätt och man anger källan noggrant borde det väl gå bra, eller vad tror ni?

/Jeanette, som längtar efter grekisk mat

@erien

Hej igen, kan inte läsa mig till att det skulle vara förbjudet med länkar så här kommer en :)

www.greek-recipe.com

Glömde säga att det ska vara aningen kanel i youvetsin också :)

//Erica som älskar Kreta och grekisk mat

@erien

Hej, Youvetsi för mig är en typ gratäng.... med risoni, lammkött, lök, tomatpassata och ost. Det finns massa olika variationer i recepten. Vet en någorlunda bra sida med recept på grekisk mat. vill inte lägga ut länken för jag vet inte om man får men jag ska läsa reglerna och återkommer annars.

//Erica

@jeanka

Hej LaJefa!
Tyvärr är det inte riktigt det här jag tänker på heller, men det ser onekligen frestande ut, ska pröva det vid tillfälle, tack för det! :)

Metaxa, är det en grekisk konjak eller vad för slags sprit?

Har klurat ut att rätten jag söker troligtvis heter Juvetsi eller stavas möjligen Youvetsi.

@lajefa

Kan det kanske vara något i stil med denna gryta/gratäng? Går ju att byta ut den vanliga osten till feta, eller?
Grekisk gyros med Metaxasås

@jeanka

Hej ullac!
Tack för receptet!
Det är inte riktigt det jag eftersöker, men det låter gott och jag ska absolut pröva grytan! :)

@ullac

Har ett recept på en grekisk köttgryta, kanske inte alls vad du tänkt dej, men du kan ju kolla.
Grekisk biffgryta

@jeanka

På 70-talet besökte jag ofta en grekisk restaurang i Göteborg, vid namn Rhodos. På menyn fanns en underbar köttgryta, tror det var lamm, med någon slags tomatsås och risoni i. Vid serveringen lade man stora bitar av fetaost i, som smälte ner lite. Det var supergott!
Jag lyckades få ett liknande recept av en grekisk vän, men har tyvärr tappat bort det och glömt hur man gör.
Är det någon som känner igen det här och har namnet på rätten och kanske t o m ett recept?
Jag har även letat runt på en del grekiska krogar här i Stockholm, men tyvärr är inte utbudet så varierat tycker jag, mest souvlaki och moussaka.
Tacksam för all hjälp!

/Jeanette