Tråd:
Jäst

Inlägg

@farmoringer

Tack för alla svar...Ni är super bra...(Y) (L)

@salsa

Farmoringer, nu vet jag inte om vi har samma recept, men den sista påsen surdeg får tina och bli rumsvarm, sen tillsätter jag en liter 40 gradigt vatten och 1 liter rågmjöl. Detta får stå framme ett dygn och sen mäter jag upp i 10 påsar och in i frysen. Så är det ny runda.

@smulpajen

Jag har en surdegsgrund i kylen som jag matar med jämna mellanrum så den inte dör. Om man inte har bakat på den på länge utan bara matat den, går det bra att hälla bort det som är överflödigt. Jag brukar mata med 2 msk rågmjöl och ½ dl vatten och låter den stå framme i rumsteperatur så jästsvamparna vaknar. Nästa dag åker den in in kylen igen!
27370

@farmoringer

Men hur gör man när man sätter ny surdeg på den gamla? Tillför mjöl igen? Eller vad?

@salsa

Jag mäter upp och förpackar min surdeg i vanliga plastpåsar och fryser in. När jag har två påsar kvar så bakar jag på en och sätter ny surdeg på den sista. Funkar jättebra:)

@farmoringer

Så här står det i min bok: Smula 1 pkt jäst i en bunke och rör ut den i 4 dl ljummet vatten. Rör i 3 dl mjöl, helst fullkorn. Täck bunken väl med plast eller aluminiumfolie. Tillsätt 1 ½ dl mjöl efter 1 dygn. Låt degen stå ännu ett dygn. Den färdiga surdegen ska vara bubblig och ha en svagt syrlig lukt...

@annri

Utomlands kan det vara svårt att få tag i färsk jäst (el så kan man inte köpa mindre än 1 kg el så!!). Torrjästpaketen har inte samma storlek som i Sverige, men jag tror att 12-15 g torrjäst motsvarar 50 g färsk. Är det någon annan som har erfarenhet av detta? I alla fall brukar våra bullar och bröd bli bra!

@smulpajen

Skrivet av farmoringer den 9 sep 2008

Den är på jäsning, ska använda den i morgon. Har aldrig testat att baka med surdeg innan men jag älskar sånt bröd...När du ändå är här. Hur fryser man surdeg? Ska den vara förpackad på nåt särskilt sätt.? Kan man hålla på att ta upp från frysen och sen frysa in den igen?

Menar du själva surdegsgrunden? Den är som en pannkakssmet i konsistensen. Jag har aldrig fryst surdeg, men har hört att det går jättebra! Läste om en som hade sin ståeende på en kall altan och där fröst och tinade den om vart annat. Hur har du gjort din surdeg? Nu blev jag nyfiken(L)

@bianca

Jag brukar göra en storsats surdeg som jag fryser i 1,5 dl burkar jag hittat på Ica Maxi. En sån burk och ett paket jäst(50gr) till en deg på 1 liter vätska använder jag när jag gör mitt kalljästa supergoda bröd. Om surdegen går att frysa igen vet jag inte men jag kan inte se att det skulle vara något problem då den inte förlorar egenskapen efter en frysning. Nån annan som vet?

@farmoringer

Den är på jäsning, ska använda den i morgon. Har aldrig testat att baka med surdeg innan men jag älskar sånt bröd...När du ändå är här. Hur fryser man surdeg? Ska den vara förpackad på nåt särskilt sätt.? Kan man hålla på att ta upp från frysen och sen frysa in den igen?

@smulpajen

Hej farmoringer! Hade inte tänkt baka idag, men så sparade jag ett nytt recept som jag blev sugen på att testa! Hade tänkt baka Levainbröd i morgon som tar tre dgr att baka, men jag kan ju vänta några dagar till med det! Roligt att göra något som går fort för en gång skull:)
Hur gick det med surdegen? Visst är det gott?!

@farmoringer

Ska du baka i dag smulpajen? Jag ska baka mer bröd idag. Är så kul.....och gott....