Halloj!
Jag fick inte receptet godkänt och jag vill inte redigera det eftersom jag tycker att beskrivningen passar på många som är som mig, just att man försökt så många gånger!
Så… här kommer det. Som sagt, jag har försökt göra en sån där "riktig" köpefralla i flera år, men aldrig lyckats. Jag har googlat som en gnu efter tips och tricks för att få fram den där förbenade frallan. Alla tips var typ.. jäst, vatten, vetemjöl.. bla bla bla… men inget tips hjälpte. Det blev liksom inga småbubblor i frallan. Man får ju säga att det blir ganska frustrerande efter en sisådär 100-150 frallor senare. Eftersom jag bara bakar några stycken åt gången blir det ju några gånger.
Jag började helt konspirationseoretiskt tro att alla bagare hade en välhållen hemlighet. "Bagarnas heliga graal". Frimurarbagarna! Nedrans pellar som inte kan dela med sig till världen. Det började bli tröstlöst.
Men en dag, av en slump, läste jag att det fanns ett annat mjöl, ett supermjöl, som hade mer protein och mer jäskraft. Det heter Manitoba Cream! DÄR! Där satt den! Det är hela enkla hemligheten! Byt ut det dära vetemjölet eller vetemjöl special mot Manitoba Cream så är saken biff!
Nu hoppas jag att det inte finns någon hemlig helig Graal som jag avslöjat för bagarna, för då har jag antagligen gräddat min sista fralla:/
Så här gjorde jag: Jag blandade ihop vatten, jäst, socker, salt och olja. Sen i med mjölet och knådade för hand i 30 min (nej jag skojar, det är ju vrållänge!.. jag använde hushållsassist med degkrok i 15 min).
Sen fick degen jäsa i ca 40 min under duk. Efter det delade jag degen i små bitar och formade små bollar och lade på en plåt. För att få vallmofröna att sitta fast vispade jag till en äggvita och penslade på innan jag strödde över dem. Detta är ju egentligen ett lyxmoment. Det smakar ju lika gott utan vallmofrön, så har du inte tid. Skippa fröna! Sedan fick de jäsa på plåten i ytterligare 30 min.
Tillsist gräddade jag dem i ugnen i ca 10-12 min på 220 grader. För att få en extra krispig yta kan man spraya in vatten i ugnen under gräddningen.
Följ gärna min brödblogg på www.hembakt.se
Vad hade jag i:
För typ fem, sex frallor:
20g jäst
1,75 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk sirap (eller socker)
2 msk olja
ca 4 dl mjöl (Manitoba Cream)
Kaboom! Klart!:) Lycka till!