Tråd:
Koka röda linser

Inlägg

@kattgnag

Risentas röda linser är inte delade, tror jag. De ser så hela ut så...och på förpackningen står det bara "Torkade röda linser"

@matorama

Jag sjuder de röda linserna på låg värme med vatten som mer än väl täcker dem. Först en snabbt uppkok och sedan ner med värmen. Sedan provar jag då och då och tar av dem när de är al dente, dvs. har lite lite tuggmotstånd. Ungefär som pasta.

Om du inte behöver ha dem tokvarma kan du skölja dem i kallt vatten för att avstanna kokningen.

Jag gillar de röda linserna med lite vablig dressing av olivolja och lite nypressad citron, lite krossad vitlök, salt & peppar och någon hackad ört. Äter dem som ett tillbehör.

Jag har inte fått ont i magen av att de varit lite al dente.

@mooseella

Kokning av torkade bönor och ärtor

Blötläggning: Bönor/ärtor 12 tim. eller mer. Linser:2-3 tim.
Koktider:
Adukibönor 35-40 min.
Black-eyed peas 1-1½ tim.
Bruna Bönor 1-1½ tim.
Gula ärtor 1-1½ tim.
Kikärtor 1-1½ tim.(L)
Sojabönor 2 tim.
Spräckliga bönor 1-1½ tim.
Vita bönor (många olika storlekar) 30 min. – 1tim.

Gäller 400-500 g torra
Kokning:
12,5 dl vatten
1-2 buljongtärningar
½ msk olja (raps eller oliv)
1 gul lök
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk
5 vit- eller svartpepparkorn
ev. 1 vitlöksklyfta

Lägg bönorna i en gryta och häll på ljummet vatten, rör om och häll av vattnet så att bönorna sköljs rena. Häll på nytt vatten så mycket att det står väl över dem. Salta. Låt bönorna stå minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och koka bönorna i 1 ¼ liter vatten. Smaksätt med grönsaksbuljong och tillsätt olja, lök, lagerblad, timjan, och pepparkorn. Lägg ev. också i en halverad vitlöksklyfta. Koka bönorna på svag värme under lock tills de är klara. De skall vara mjuka men inte mosiga. Salta kan man göra om man vill de sista minuterna de kokar.

Den som har tryckkokare kan använda sådan. Då minskas koktiderna med minst halva tiden och vattenmängden till 5 dl.
Tips: Lägg bönorna i blöt innan du går till jobbet, på kvällen kokas de samtidigt som du ser på tv eller gör något annat. De sköter sig i stort sett själva.

@monac

Skrivet av Matglad-51 den 18 apr 2009

[quote]Skrivet av monac den 17 apr 2009

läst nånstans den exakta tiden för att koka röda linser. men tror att det måste accepteras att de blir lite mosiga...de är ju skalde och halverade...inte mycket som "håller i hop" alltså! Kanske du kan välja en anna typ av Linser om du ska ha dem typ till en sallad...
Små bruna eller gröna!
Gröna linser är super goda att grodda föresten!

m.v.h./Monac

Hur gör du då när du groddar gröna linser?(Y)[/quote]

Blötlägg över natten...häller dem i ett finmaskigt durkslag. Skölj dem 3 gånger om dagen...sedan går det undan...3 -4 dagar så har du dina groddar!(H)
Gör lika med mungbönor! mycket gott och chrispigt!
Lycka till!

@stephy

Om man är ute efter hela linser så kan man kika in på någon "arab-affär" eller vad man ska kalla det. Ifall man nu känner till en sådan. Utbudet på linser/bönor brukar vara väldigt bra där!

@josse12

Har aldrig fått mina linser geggiga. Provat att koka dom nån minut kortare kanske, eller skölja dom med varmt vatten i durkslag efter kokning..

@peterbjurstrom

köp gula linser om du inte kan hitta hela röda linser, de smakar nästan likadant och kokar inte sönder på samma sätt.

@kattgnag

Jag brukar koka en förpackning bönor eller kikärtor och sedan fördela dem i fryspåsar, ca 4-5 dl i varje påse. Brukar vara en normal mängd till grytor o.dyl.

@gimmiahug

Just det där med att frysa kokta baljväxter funkar bättre för mej än att använda de på burk; det är mycket lättare att bära hem torkade :D och så är visst GI-värdet något bättre om man kokar själv. Om man lägger bönorna i påsar och plattar till dem blir bönorna styckfrysta så är det lätt att ta fram vad man behöver!

@kattgnag

Finns säkert.
Allt på burk är ju superbekvämt och behändigt. Inget fel alls! Men vill bara säga att de man kokar själv smakar MYCKET bättre!:)
Och med lite planering eller NÅN ledighet så är det inte alls besvärligt eller tidskrävande...

@agi007

Använder kikärtor (och även linser) ganska ofta i maten och köper kokta kikärtor på burk (bara att hälla ut vattnet och skölja dem innan de används). Har för mig att jag sett att de också finns färdigkokta på tetra om man inte har tid eller vill koka själv

@kattgnag

Kikärter är superduper.
De ska dock ligga i blöt ca 2 timmar - iallafall de jag köper: ICAs ekologiska.
Men det är ju inga problem. T.ex. en ledig morgon när man kliver upp, blötläggning medan man gör annat. Koktiden sedan ligger på 30-60 minuter.
Brukar ta hela paketet och sedan frysa in i mindre påsar. Bara att ta fram vid behov!