Kokning av torkade bönor och ärtor
Blötläggning: Bönor/ärtor 12 tim. eller mer. Linser:2-3 tim.
Koktider:
Adukibönor 35-40 min.
Black-eyed peas 1-1½ tim.
Bruna Bönor 1-1½ tim.
Gula ärtor 1-1½ tim.
Kikärtor 1-1½ tim.(L)
Sojabönor 2 tim.
Spräckliga bönor 1-1½ tim.
Vita bönor (många olika storlekar) 30 min. – 1tim.
Gäller 400-500 g torra
Kokning:
12,5 dl vatten
1-2 buljongtärningar
½ msk olja (raps eller oliv)
1 gul lök
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk
5 vit- eller svartpepparkorn
ev. 1 vitlöksklyfta
Lägg bönorna i en gryta och häll på ljummet vatten, rör om och häll av vattnet så att bönorna sköljs rena. Häll på nytt vatten så mycket att det står väl över dem. Salta. Låt bönorna stå minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och koka bönorna i 1 ¼ liter vatten. Smaksätt med grönsaksbuljong och tillsätt olja, lök, lagerblad, timjan, och pepparkorn. Lägg ev. också i en halverad vitlöksklyfta. Koka bönorna på svag värme under lock tills de är klara. De skall vara mjuka men inte mosiga. Salta kan man göra om man vill de sista minuterna de kokar.
Den som har tryckkokare kan använda sådan. Då minskas koktiderna med minst halva tiden och vattenmängden till 5 dl.
Tips: Lägg bönorna i blöt innan du går till jobbet, på kvällen kokas de samtidigt som du ser på tv eller gör något annat. De sköter sig i stort sett själva.