Tråd:
Koka röda linser

Inlägg

@gnurf

Kikärtssoppa...jaha...OK. Nå det får man väl prova kanske....:p Hur gör man med kikärter, är det bara smälla på direkt i grytan och koka!???

@gimmiahug

Detsamma här faktiskt. Det var inte många år sedan jag fullkomligt avskydde baljväxter men vill man käka nyttigt finns det inget bättre än bönor etc. Linssoppa tycker jag numera är supergott, även chili con carne o dyl.... men vad som verkligen övertygade mej var Jamie Olivers spanska soppa med kikärter - tror att receptet finns på hans sida www.jamieoliver.com ! I den har man alla möjliga grönsaker samt chorizo (den äkta sorten, inte varmkorven som här i Sverige kallas chorizo) och den är den godaste soppan jag någonsin ätit - och det tycker alla jag bjudit den på också - testa! Jag gör typ åtta liter åt gången och fryser in, ändå är den slut inom en månad. Testa testa testa! :D

@gnurf

Ja, jag skulle vilja bli bättre på att äta baljväxter. Är väldigt glad över att jag verkligen älskar min linssoppa, med en hembakt macka med keso!! Men det är väl bara att kämpa på och göra som man gjorde med grönsaker, rotfrukter osv en gång i tiden. Vänja sig...lite successivt :)

@gimmiahug

:p Vad bra, då struntar jag i att handla sådana! Alltså poängen med röda linser är väl lite att de ska mosa sig men som sagt finns det hela sådana, de håller ihop bättre men man får leta leta leta innan man hittar dem.

I England finns även gula linser som kokar lika snabbt som röda men håller sig hela - kanske finns det även här? Har inte tänkt på att kolla efter sådana faktiskt.

@gnurf

Ja för tusan...nu läste jag på förpackningen i skafferiet...."torkade, skalade och delade"...:o Jag använder dem bara till linssoppa å då är det ju meningen (liksom med ärtsoppa) att det ska bli lite mosigt. Sorry...mitt misstag....:)

@gimmiahug

Ummmm jag vet faktiskt inte? Om GoGreen, alltså - men nu när du sagt det ska jag genast köpa ett paket och kolla! Generellt brukar röda linser som säljs i "vanliga" affärer vara delade på mitten och därför vara så tunna att de mosar sig; tycker du att GoGreens håller ihop?

@gnurf

Förstår inte riktigt...är det svårt att hitta hela röda linser!??

GoGreens torkade röda linser...som finns i varenda ICA, Coop, Hemköp osv...är det inte RIKTIGA röda linser!?? :o Brukar jag göra linssoppa med då och då (mums)...iofs inte vegetariskt eftersom jag blandar i fint tärnad kassler/skinka för att bredda aminosyraspektrat lite :p

@rosamaggan

Äh. Koka dem med en bulgongtärning, blanda med tomatpuré, en hackad gul lök, några ägg, 1 dl naturell yoghurt, tärnad fetaost, oliver, salt och peppar, och använd som pajfyllning. Vill du ha något som håller ihop – välj gröna eller svarta linser, eller bönor av någon sort. Lycka till!

@lenajeanette

Här kan du även ladda ned lilla bönboken för goda recept; http://www.risenta.se/sv/Lilla_Bonboken/

@lenajeanette

Måste bara tipsa om mina favoritlinser; http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Belugalinser/.

Vackra och goda att ha tex i en sallad. Om du går in på länken går det att klicka vidare på recept.

@matglad-54

Skrivet av monac den 17 apr 2009

läst nånstans den exakta tiden för att koka röda linser. men tror att det måste accepteras att de blir lite mosiga...de är ju skalde och halverade...inte mycket som "håller i hop" alltså! Kanske du kan välja en anna typ av Linser om du ska ha dem typ till en sallad...
Små bruna eller gröna!
Gröna linser är super goda att grodda föresten!

m.v.h./Monac

Hur gör du då när du groddar gröna linser?(Y)

@gimmiahug

Om man orkar leta efter hela röda linser (kan vara jättesvårt att få tag på) så funkar de bra att koka utan att det blir mos. Annars är det som sagts redan, att man får använda andra sorters linser!

Jag kokar stora satser puy-linser och fryser in! Så behöver man inte koka så ofta :)