Apropå bröd så har jag receptet på ett ruskigt gott och lättbakat dinkelbröd. Degen kan kalljäsa över natten så man kan få nybakat på morgonen:p
Dinkelbröd
½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor havssalt
½ dl olivolja
1 stor riven morot
2 msk flytande honung
13 dl ljust dinkelmjöl
1 dl blandade frön/nötter ex solros, sesam, pumpakörnor, valnötter m fl.
Sätt ugen på 250 grader.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och moroten. Arbeta in mjölet noga.
När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska. Låt jäsa i 30 minuter. Häll i degen i en smord brödform, strö över fröblandingen och låt jäsa ytterliggare minst 30 min.
Grädda 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterliggare i 20 min.