Tråd:
Mandelbräck??

Inlägg

@babbs

Antar att det är detta som du är ute efter.

Hård nougat

15 mandlar
5 msk socker
knappt 1 tsk bikarbonat

Skolj, torka och hacka mandlarna. Smält sockret i en panna utan att röra i det. När det är ljusbrunt läggs hackad mandel och bikarbonat i. Häll upp på oljesmord plåt eller oljat bakpapper och låt det kallna. Krossa den sedan som du vill ha den när den är kall.

@kicki8

Leta på brända mandlar
Då får du upp recept på både de knäckiga i olika varianter och de med rosa jox runtom.
Tycker personligen mest om de knäckiga men har ej vågat göra dem hemma än.:)

@gia1

Carissma2
Detta är ju ett ypperligt tillfälle för dig att ta fram din kreativa sida inom bakning, skapa en egen mandelbräck för gör du det då ska du se att det är hur många som helst som förstår vad du menar och det är SÄKERT nån som kommer och säger att "det där receptet är mitt" :D

Gia1

@carissma2

Nej jag menar inte kolasås med mandel eller kola med mandel, det jag menar är när karamellsåsen blir hård som tex en klubba, alltså hårda karamellbitar med mandel i som man kan krossa och ha över glass tex.
Förstår ni vad jag är ute efter nu??!

@gia1

Hej Carissma2
Hittade detta receptet på enjoywine.se
Hoppas det är sån mandelbräck du menar

Gia1 :)

Dolci - Efterrätt
Pisatschglass med mandelbräck
Ingredienser:
100 gr pistachmandel
50 gr socker
6 äggulor
75 gr socker
2 ½ dl grädde
2 ½ dl mjölk
2 msk amarettolikör

Mandelbräck:

100 gr socker
1 gr pektin
2 ½ msk mjölk
35 gr honung
80 gr smör
100 gr hackad mandel

Så här gör du:
Skålla och skala pistachmandlarna. Kör mandlarna i en mixer med sockret till en slät massa. Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Koka upp gräddmjölken med pistachmassan under ständig omrörning. Vispa ner gräddkoket i äggblandningen.
Häll tillbaka i kastrullen och sjud smeten under ständig omrörning med en spatel tills det börjar fastna på spateln, ca 85 °. Smeten får inte koka. Häll smeten i en bunke och kyl den snabbt i ett kallt vattenbad. Låt smeten kallna i kylskåpet.
Tillsätt amarettolikören och kör sedan glassmassan i en glassmaskin eller ställ in bunken i frysen och rör om smeten då och då tills den har en fast konsistens.
Sätt ugnen på 175 °. Koka upp mjölken med honung och smör. Blanda pektinet med sockret och rör ner det i mjölkblandningen. Koka blandningen tills den börjar tjockna och släppa i kanterna. Blanda i mandeln och stryk ut den på en bakduk av silikon på en plåt. Grädda mandelsmeten i ca 15 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt smeten svalna och bryt den sedan i bitar till dekoration.

Källa:
Enjoy Wine & Spirits

@carissma2

Hejsan!!

Jag undrar om någon vet hur man gör karamell som man sedan blandar mandel som sedan får stelnai så det blir gott och knäckigt.
Vet att det är socker som man ska smälta MEN är det nåt mer än det???
Har letat efter recpet härinne men inte hittat nåt.

Tack på förhand Susanne