Tråd:
Röd vinbärsgelé?

Inlägg

@frokenudd

Kan någon erfaren gelekokare svara på vad jag gör för fel som fick en grötig massa av svartvinbär som vägrade safts sig genom silduken? De ynka 10 geleiga droppar som bildats under natten är inte mycket att hurra för. Jag använde mogna bär och några omogna, ca 600g och 1 dl vatten. Känns ju lite fel att ta mer vatten sammtidigt som jag inte kan koka kortare tid då bären ej saftat sig.
Om någon vet, svara gärna en oerfaren gelekokerska

@ros

{snicker}I dag testade jag detta recept
Rödvinbärsgelé

@ros

Skrivet av frucaos den 18 jul 2010

Trodde att det inte ska vara helt mogna bär till gele? Men jag kan ju ha fel - har aldrig provat, men funderar på att göra ett försök i år. Fast mina är inte klara än!

Hej!
Det är riktigt att inte vinbären ska vara övermogna när man gör gelé.
Man ska även ta med omogna vinbär.

Lycka till!

@frucaos

Trodde att det inte ska vara helt mogna bär till gele? Men jag kan ju ha fel - har aldrig provat, men funderar på att göra ett försök i år. Fast mina är inte klara än!

@asasto

Man bör även göra geléprov innan man häller på burkar, är det för rinnigt när man gör provet så kokar man bara tills det blir rätt konsistens. Recept är ju inte 100% att lita på det kan ju vara olika vätskehalt i bären och liknande beroende på hur klimatet varit så man kan inte gå exakt efter tiderna i recept.

@mep

Hej! 1 dl (obs. mängden) vatten till 8 lit. röda vinbär. Koka upp den avrunna saften.Värm strösockret (1 kg till 1 lit saft) i en långpanna i120gr. varm ugn. (Smälter inte.) låt sockret bli genomvarmt. Rör ner det varma sockret i den heta saften. Rör om tills det är smält. Låt det sen få ett uppkok. Ha burkarna klara, jag lovar det blir en fast gele.
Tipset har jag tagit från tidningen Land för c:a 37 år sedan. Aldrig har det misslyckats. Lycka till.

@dintan

Med gelésocker har inte ens jag misslyckats!

@ros

{snicker}Tack för alla tips!

Hoppas att gelén stelnar

Ha det så gött!

@dintan

Jag brukar använda mig av det här receptet Gelé till kött

Tycker det är så enkelt med gelésocker.

@roskerstin

Glömde att för övrigt tipsa om min Röda vinbärs marmelad, receptet finns hos mig på mk. marmeladen är jättegod till t ex grönmögelost eller pepparotsost.

@roskerstin

Hej, har precis kokat min första rödavinbärsgelé. Jag tog 2 1/2 dl vatten till 1 kg bär, alltså 2 liter bär och 1/2 till 3/4 kg socker per lite saft, jag tar alltid den större mängden socker och kokade till gelé i ca 20 minuter. Den stelnade bra. Jag prövade även med syltsocker förra året och det blev bra det med, receptet står på paketet med syltsocker. Lycka till!

@ros

{snicker}Hej!
Jag har precis plockat röda vinbär, som är helt mogna

Hur mycket vatten ska jag ta per liter vinbär när jag kokar dem?

Hur mycket socker ska jag använda per avrunnen liter saft?

I natt blir det den "fruktade" gelénatten om det inte gelén stelnar.

Tack på förhand för att goda tips!

Ha det så bra i sommar!