Tråd:
Sånt jag måste göra själv – och inte köpa färdigt?

Inlägg

@ann-sofie_l

Hej hej... en mycket enkel sås som är snabb....
mjölk/grädde som får koka upp, tilsätt kryddor, fond/buljong, ev stekskyl el liknande..
Ta maisena och blanda ut med lite vatten och rör om till en tunn vätska..
Häll ner maisenan direkt i den småkokande såsen. Den reder direkt och man ser hur tjock den
blir, antingen späd mer eller ta mer maisena i. Låt den koka upp och smaka av...klart!!!

(Y)
Bra med maisenan som passar för de flesta glutenallergikerma..

@idea_

Tv kockarna säger alltid att kycklingfonden blir godare på grillad eller ungsstekt kycklingskrov då de är mer smakrika, men om man får tro Nigella ska man vänta med fondkokningen tills man har en tre fyra kycklingskrov eller mer, men man kan vist både frysa in dom och tigga dom av vänner när man blir bjuden på kycklingmiddag enligt henne :D

@the_mama97mia

Jag har just grillat en hel kyckling i ugnen, undrar om det går bra att använda skrov o rester till egen buljong? Ngn som har tips o råd???

@kantomen

Ketchup, ströbröd sånt skulle aldrig falla mig in att göra själv.
Jag håller med någon som sa att ibland är man bara trött och orkar inte laga mat.
Kom inte och säg att du kan jämföra pulvermos och mamma scans (dessa två är två som jag aldrig köper, längre, inte sen jag fick barn) med hemlagade köttbullar och riktigt mos vad det gäller arbetsinsats och tid du lägger ned på matlagningen.
På med micron 1 minut, vattenkokaren 1 minut, vispa 30 sekunder, lägg upp 30 sekunder, middagen färdig på 3 minuter.
Och nej, jag tycker inte att det smakar lika gott, eller inte ens smakar gott överhuvudtaget!!!
Men fort går det, och mätt, i alla fall för stunden blir man...

@eery

Skrivet av sikaal den 15 feb 2010

Jag håller med till 110% om pulversås. Var gör man av spadet om man kokt eller stekskyn??:o
Jag blir alltid lika förvånad att det finns så mycket pulversås! Vit grundsås...??? på påse, för mig är det jättekonstigt, men, men var och en blir ju salig på sin tro!

'

hahahaa eller hur:p för en miljon år sen var jag på ett sånt där pulverparty (kommer inte ihåg vad det hette) där dom sålde allt möjligt i pulverform... sås, soppor, puddingar, buljonger osv i all oändlighet. Eftersom jag har lite svårt att låta bli att handla på såna där tillställningar beställde jag en grönpepparsås men hem kom vitsås... Jag VET att jag INTE beställt en burk skitdyrt mjöl med kryddor så jag protesterade men tanten som levererade grejjerna vägrade att ta tillbaka sin "vitsås" med motiveringen att "en riktig Bechamel kokar man minsann inte ihop bara sådär" Undrar om hon nånsin lagat mat:D

@luzy

Skrivet av siggemums den 15 feb 2010

[quote]Skrivet av mama97mia den 15 feb 2010

[quote]Skrivet av jimboz den 15 feb 2010

Den äckliga Brunsåsen eller Gräddsåsen i pulverform är en förtorkad pjuke..smakar vidrigt och man får såna där rapningar efteråt där smaken sitter i hela kvällen....Usch...

Men säg hur du gör istället ? Hur gör du din sås till köttbullarna eller vad det nu ska vara, snabbt o lätt när ungarna skriker ... haha ...
[/quote]

Det är världen enklaste och går lika fort . Jag gör det på en höft.
Häll av det mesta fettet ur pannan och häll i vatten och lös upp de goda smakerna tillsätt lite fond. Häll av vätskan i en skål, smält en klick smör och pudra över lite vetemjöl låt fräsa utan att få färg. Häll på skyn igen och tillsätt lite grädde (eller mjölk). Sjud några min under omrörning.Krydda efter smak.[/quote]

@luzy

Skrivet av siggemums den 15 feb 2010

[quote]Skrivet av mama97mia den 15 feb 2010

[quote]Skrivet av jimboz den 15 feb 2010

Den äckliga Brunsåsen eller Gräddsåsen i pulverform är en förtorkad pjuke..smakar vidrigt och man får såna där rapningar efteråt där smaken sitter i hela kvällen....Usch...

Men säg hur du gör istället ? Hur gör du din sås till köttbullarna eller vad det nu ska vara, snabbt o lätt när ungarna skriker ... haha ...
[/quote]

Det är världen enklaste och går lika fort . Jag gör det på en höft.
Häll av det mesta fettet ur pannan och häll i vatten och lös upp de goda smakerna tillsätt lite fond. Häll av vätskan i en skål, smält en klick smör och pudra över lite vetemjöl låt fräsa utan att få färg. Häll på skyn igen och tillsätt lite grädde (eller mjölk). Sjud några min under omrörning.Krydda efter smak.[/quote]

@123linnea

Säg den som INTE FÖREDRAR hemlagat?! Frågan är väl bara om man hinner/orkar/känner för att köra allt från grunden. Ingen skulle vara gladare än jag om jag fick äta hemgjord pasta istället för köpt; om jag kunde plocka fram glutamatfri buljong från mina gömmor eller om ketchupen i skåpet inte var tillverkad i fabrik.
Men
hellre lägga tiden på andra kvalitetshöjande saker - det går faktiskt ganska mycket tid i köket ändå.
(Jag gör både äpplemos och potatismos - men om jag inte gjorde det skulle jag nog inte vara så värst mycket olyckligare. Eller är ni outsägligt lyckliga, alla ni präktiga?)
Grrrr...

@sjsj

Tycker INTE det är snobberi att föredra hemlagat framför halvfabrikat!!!

Pulvermos
Pannkakssmet
Gräddsås
Fiskpinnar
Aioli
Köttfärssås

...köper jag aldrig färdigt!

@amika

Köttbullar och all sylt! Potatismos!

@the_mama97mia

Jag menade inte alls att vara Gör-det-själv-taliban

Jag köper minsann fördiga köttbullar ibland m.m. men som Misty säger - åldern spelar väl roll - jag gillar mest hemgjort jag... TÄnk på att jag är 97 haha.

@mistys

Håller med dig monfo. Alla har olika smak, färdigheter, tid osv. Var och en får bestämma själva. Och så tror jag att det man är uppvuxen med blir det man många gånger tycker är gott så barndomen spelar nog också in lite.
I mitt fall har också åldern spelat en roll. Var mindre noga förr. Ju äldre jag blir ju mer vill jag göra själv :D