Jag håller med om att syrligheten i filmjölk eller yoghurt gör scones bättre. Det har att göra med att syrlighet behövs för att bikarbonaten i bakpulvret ska fungera som jäsmedel. Nu har ju bakpulver syrlighet tillsatt så det är ju inget måste men blir som sagt bättre.
Degen ska vara kladdig. Nätt och jämt att det går att ta hand om den. Man kan med fördel byta ut en tredjedel av mjölet mot grahamsmjöl och sen tillsätta lite torkad frukt t.ex. aprikoser. Det tycker jag ger godare och matigare scones.
Jag förstår vad du menar med frågan om man kan använda jäst istället. Du vill åt formen av scones men vill ha bättre smak? Bakpulver ger ju en bismak som ör karaktäristiskt för scones och gör att det helst ska ätas nygräddat. Jäst tar fram mer arom.
Så svaret är att visst kan du använda jäst. Låt det då jäsa minst en halvtimme innan du bakar ut och gärna ytterligare en halvtimme på plåt.
Man kan också göra ett mellanting. Det finns en produkt som kallas Quickjäst eller Jäsblandning (Dr. Oetker). Det är hälften torrjäst och hälften bakpulver. Det gör att man bara behöver låta det jäsa en gång i ca 15 minuter.