Olja är även en metod att konservera livsmedel. Jag har aldrig varit med om att min färska vitlök har blivit möglig...eller så kanske jag använder jag min olja så regelbundet att den har aldrig tid att mögla :)...men gott blir det att steka eller smaksätta med denna oljan. Brukar till och med använda den efter att jag kokat pasta...sköljer överbliven pasta i kallt vatten och häller därefter över lite utav oljan och då håller sig pastan färsk flera dagar i kylen (lägger ej min överblivna pasta i vatten för då tycker jag att den förlorar tuggmotståndet.)
Här kommer lite fakta:
Olivolja ska förvaras mörkt och i rumstemperatur. Idealet är 15-16, men eftersom de flesta av oss inte har den temperaturen hemma är rumstemperaratur att föredra framför kylskåpskyla. Oljan förstörs inte av kylskåpstemperaratur, men den blir grumlig i konsistensen. Dessutom smakar och doftar den betydligt mindre om den serveras kall. Oljan mår dessutom bäst av att förvaras vid jämn temperatur, och inte flyttas in och ut ur kylskåpet, och bör heller inte placeras nära element e.dyl. där temperaturen ofta skiftar.
Buena suerte!